Subvenții pentru BOVINE – Cerințele asociațiilor de crescători către Ministerul Agriculturii

Odată cu schimbările la nivel politic și definitivarea noului Plan Național Strategic (PNS), crescătorii de bovine își fac speranțe că oficialii își vor îndrepta ceva mai mult atenția supra sectorului zootehnic, despre care spun că se află în colaps. Fermierii susțin că anul 2021 a fost unul slab pentru crescătorii de bovine, iar dacă decidenții politici nu vin cu niște măsuri de sprijin concrete în perioada următoare, acest sector ar putea ajunge într-o situație irecuperabilă.

Acesta a fost unul din subiectele abordate de realizatorul Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport”, alături de directorul executiv al Asociației Aberdeen Angus, Ioan Gociman. Acesta a oferit câteva detalii despre propunerile pe care le-a înaintat asociația pe care o reprezintă către Ministerul Agriculturii, în privința măsurilor de sprijin pentru crescătorii de bovine.

”Noi ca asociație, fiind prezenți al COPA-COGECA, am fost prezenți la toate grupurile de lucru și la grupurile de dialog civil. Din ambiția noastră, am studiat foarte bine regulamentele și am fost prezenți la mai multe discuții organizate de Ministerul Agriculturii, în așa fel încât să înțelegem foarte bine cum funcționează mecanismul. (…) De la începutul anului am venit cu propuneri către Ministerul Agriculturii.

Dacă privim rasa Aberdeen Angus, primul import a fost făcut în anul 2008. Actualmente, după 13 ani în cadrul asociației avem mai bine de 100.000 de capete, mai bine de 1.300 de ferme. România, respectiv asociația noastră, a devenit un brand la nivel european, este țara cu cea mai mare populație de taurine din rasa Aberdeen Angus. Am depășit până și Scoția, țara unde a fost omologată această rasă. Din punct de vedere al strategiei politice, avem un brand, avem o mașină care funcționează, avem nevoie doar de combustibil ca să meargă mai departe. Ce a fost greșit în perioada de tranziție a fost că s-a subvenționat doar partea de reproducție.

Noi am venit cu două variante către Ministerul Agriculturii. Vorbim de sprijinul cuplat zootehnic care să fie acordat pentru reproducție, vorbim de eco-schema care să fie acordată pentru sistemul de creștere extensiv pe pășune și vorbim de o eco-schemă pe bunăstare, care să fie acordată fermelor de îngrășare. Toate propunerile cu care am venit au fost studiate conform regulamentelor de la Bruxelles. Am adus și argumentele legislative, am subliniat și paragrafele, le-am făcut și simulările bugetare, le-am făcut tot ce este nevoie ca să fie introduse în acest Plan Național Strategic. Impactul bugetar nu ar afecta alte sectoare.

Anul trecut, la cererea noastră, a mediului asociativ, a fost eliminat de la plata sprijinului cuplat zootehnic tineretul, pentru că în anul 2014 se notificase un anumit efectiv, acel efectiv era la limită și de aceea am considerat necesar să eliminăm tineretul, pentru că altfel ar fi fost un pericol în comunicarea cu Bruxellesul. Fermierii s-au așteptat să se dubleze subvenția. Din păcate, aceasta nu s-a dublat. Anul trecut a fost 185 de euro, anul acesta a fost undeva la 256 de euro, deci diferența nu este foarte mare, în condițiile în care în 2015 a fost 1.300 de euro”, a subliniat Ioan Gociman în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole