Subvenţii mai mari pentru agricultori. Ce sprijin primesc tinerii fermieri

52

taransitractorBugetul alocat României prin noua Politică Agricolă Comună (PAC) pentru plăţile directe pe suprafaţă va fi de peste 10,6 miliarde de euro, în perioada 2014-2020, iar subvenţia la hectar plătită din fondurile europene va ajunge la 196 de euro în anul 2019, faţă de 139,17 euro în 2013.

„România a reuşit în urma negocierilor pentru noua PAC, menţinerea schemei de plată unice pe suprafaţă – SAPS până în anul 2020 şi acordarea Plăţilor Naţionale Directe Complementare (PNDC) în condiţiile şi sectoarele pentru care s-au acordat aceste plăţi în anul 2013. Întrucât există discrepanţe între valoarea subvenţiilor acordate pentru schema de plată unică pe suprafaţa (SAPS) şi schema de plată unică (SPS), acordată în alte state membre, noua PAC reduce diferenţele dintre subvenţiile primite de agricultori. Astfel, în România subvenţia la hectar plătită din bugetul UE va ajunge în 2019 la o medie de 196 de euro, faţă de 139,17 de euro cât este în 2013, iar bugetul alocat României pentru plăţile directe ce le va efectua în perioada 2014-2020 va fi de peste 10,6 miliarde euro”, au declarat pentru AGERPRES reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Viitoarea Politica Agricolă Comună va fi de o importanţă strategică pentru securitatea alimentară, pentru mediu şi pentru echilibrul teritorial şi va continua obiectivele generale ale PAC, dar va veni şi cu obiective noi în ceea ce priveşte acordarea plăţilor.

Prin noile reglementări subvenţiile vor fi acordate numai fermierilor activi. Acestea exclud subvenţionarea de către PAC a deţinătorilor de terenuri agricole fără legătură cu activitatea agricolă. În aceste condiţii, există posibilitatea excluderii de la plată a celor care nu au o activitate minimă pe terenurile agricole deţinute.

Totodată, se introduce o listă negativă obligatorie a tipurilor de companii care deţin terenuri agricole dar sunt neeligibile pentru subvenţii agricole – aeroporturi, societăţi de cale ferată, cluburi de golf, companii de apă, etc. – cu excepţia cazului în care întreprinderea în cauză poate demonstra că desfăşoară cu adevărat o activitate agricolă.

Sprijin pentru o agricultura verde şi pentru agricultură ecologică

Potrivit datelor APIA, prin noua PAC 30% din subvenţia la hectar va fi dedicată susţinerii acestor practici agricole benefice pentru mediu.

Cele trei măsuri de bază pentru „înverzirea” practicilor agricole sunt menţinerea păşunilor permanente, diversificarea culturilor în fermă, menţinerea unor „zone de interes ecologic”, cum ar fi, de exemplu, includerea la plata perdelele de protecţie forestieră.
Aceste măsuri nu se aplică producătorilor bio certificaţi, acest model de agricultură implicând deja practicarea unei agriculturi durabile, cu efecte benefice asupra mediului. Totodată, în cadrul programului de dezvoltare rurală, agricultura ecologică va beneficia de o măsură dedicată de sprijin pentru conversie şi menţinerea exploataţiilor în acest sistem.

Sprijin pentru tinerii fermieri

Prin noua PAC, subvenţia la hectar pentru un tânăr fermier de până în 40 de ani care îşi începe activitatea în domeniul agricol va fi mărită cu 25% în primii 5 ani. Acest supliment se acordă într-o limita maximă cuprinsă între 25 şi 90 hectare, care urmează să fie stabilită de fiecare stat. Măsura va fi finanţată cu până la 2% din fondurile PAC destinate plăţilor directe din fiecare stat membru.
În plus, în cadrul programului de dezvoltare rurală tinerii fermieri vor putea beneficia în continuare de ajutor financiar nerambursabil de până la 70.000 euro pentru instalarea în ferma/deschiderea unei afaceri în agricultură, formare profesională şi servicii de consultanţă. (Integral pe mediasinfo.ro)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise