Subvenţii de la bugetul de stat pentru agricultori

19

fermierlamuncaProducătorii agricoli vor beneficia, în 2014, de subvenţii de la bugetul de stat de peste 2,19 miliarde de lei, banii fiind orientaţi către sprijinirea sectorului zootehnic, subvenţionarea motorinei utilizate în agricultură, dar şi pentru plăţile din sectorul vegetal.

Potrivit strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2014-2016, publicată pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice /MFP/, pentru sprijinirea crescătorilor de animale va fi alocată în acest an o sumă de 1,52 miliarde de lei, iar pentru plăţile naţionale directe din sectorul vegetal circa 663,2 milioane de lei, ceea ce reprezintă 21 de euro/hectar.

Din fondurile totale alocate sprijinirii agricultorilor, în 2014, aproximativ 585 de milioane de lei sunt destinaţi crescătorilor de bovine, din care 96,2 de milioane de lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul de lapte şi 488,8 de milioane de lei pentru schema din sectorul de carne.

Sumele alocate pentru plăţile din sectorul de creştere a ovinelor se ridică în 2014 la 348,6 milioane de lei, respectiv 40,8 lei/cap de animal.

De asemenea, aproximativ 485 de milioane de lei vor fi destinaţi ajutorului de stat pentru motorina folosită în agricultură, iar 70,8 milioane de lei pentru ajutorul de minimis în vederea achiziţionării tancurilor de răcire a laptelui.

O sumă de 37 de milioane de lei din bugetul Ministerului Agriculturii va merge pentru ameliorarea raselor de animale şi pentru primele de asigurare, însă, deocamdată, nu a fost stabilit cuantumul, pentru că nu au fost promovate actele normative.

În bugetul MADR din 2014, mai este inclusă şi suma de 1,45 milioane de lei pentru acţiuni de ecologizare. (Sursa: antenasatelor.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise