Subvenții APIA 2023: Noua plată la hectar pentru fermieri – Toate condițiile

Odată cu implementarea noului Plan Național Strategic (PNS), începând de anul acesta, intră în vigoare noile scheme de plată pentru fermierii români. Acestea vor fi plătite ca și până acum, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pe baza cererilor depuse de fermieri începând de la 1 martie 2023.

Fosta schemă de plată pe suprafață SAPS are o nouă denumire începând de anul acesta: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS). Această subvenție se aplică pentru toți fermierii care depun cerere la APIA și îndeplinesc condițiile minime de eligibilitate.

Pentru perioada 2023-2027, plafonul total pentru subvenția BISS care urmează să fie alocat este de 4.822.415.070,00 euro. Astfel, potrivit calculelor Ministerului Agriculturii, subvenția urmează să fie în valoare de 96,47 euro/hectar în anul 2023.

Condiții de eligibilitate:

  • Fermierul desfășoară o activitate agricolă pe teritoriul României și este “fermier activ”, conform definiției stabilite în PNS;
  • Să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha;
  • Pentru legume cultivate în sere și solarii, care beneficiază de sprijin cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha;
  • În cazul pajiștilor, trebuie să asigure o încărcătură de animale de minimum 0,3 UVM/ha sau să efectueze cel puțin o cosire anuală.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole