17 octombrie 2021 - 13:35

Subvenție APIA dublă pe cap de bovină anul acesta! Cine primește banii

Crescătorii de bovine de carne vor beneficia de o subvenție dublă pentru vacă, în loc de vacă și vițel, a fost eliminat tineretul metis și tineretul rasă pură, rămânând eligibili taurii rasă pură, vacile rasă pură din secțiunea principală și cele metise din secțiunea suplimentară, informează Asociația Aberdeen Angus.

Conform Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 45 din 01.03.2021 care modifică Ordinul de Ministru 619/2015 pentru depunerea cererilor unice de plată necesare obținerii SCZ-ului pentru bovine de carne, taurinele trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
 
Se poate solicita SCZ pe beneficiar (PFA,CUI,CNP etc.), pentru fermele cu un efectiv de minimum 10 capete și maximum 250 de capete de taurine din rasa Aberdeen Angus și/sau metis cu rasa Aberdeen Angus;
 
La SCZ sunt eligibile vacile din secțiunea principală , vacile din secțiunea suplimentară și taurii din secțiunea principală.
 
Pentru a beneficia de SCZ, vacile de carne din secțiunea principală (vaci rasă curată) trebuie să aibă vârsta de maximum 12 ani și să fie deținute de beneficiar cel puțin o perioadă de 6 luni după data de referință a depunerii cererii unice de plată (la categoria vaci se încadrează femelele cu minim o fătare înregistrată). Acestea nu trebuie să fi beneficiat de SCZ pentru vacile de lapte.
 
Pentru a beneficia de SCZ, vacile de carne din secțiunea suplimentară (vaci metise cu rasa Aberdeen Angus F1 – vaci care au minim o cântărire efectuată și/sau un produs înregistrat cu o cântărire , F2, F3), trebuie să aibă vârsta de maximum 12 ani și să fie deținute de beneficiar cel puțin o perioadă de 6 luni după data de referință a depunerii cererii unice de plată (la categoria vaci se încadrează femelele cu minim o fătare înregistrată). Acestea nu trebuie să fi beneficiat de SCZ pentru vacile de lapte.
 
Pentru a beneficia de SCZ, taurii de reproducție trebuie să aibă vârsta de maximum 6 ani și să fie deținuți de beneficiar cel puțin o perioadă de 6 luni după data de referință a depunerii cererii unice de plată.
 
IMPORTANT!
– Adeverințele eliberate de Asociația Aberdeen Angus România nu mai trebuie vizate de către Oficiile Județene de Zootehnie.
 
– Taurinele pentru care nu s-au trimis notificări (anexe) sau nu au fost introduse online în “BIDAA- Baza Informatică de Date Aberdeen Angus”, nu veți primi adeverința necesară pentru SCZ.
 
– Solicitarea pentru adeverință se trimite către asociație până în data de 15 aprilie 2021, pe adresa de e-mail office@aberdeenangus.ro.
 
– Adeverințele se pot depune la sediile APIA în perioada 01.03.2021 – 17.05.2021, iar modificările pot fi depuse fără penalizări până în data de 31.05.2021. După data de 17.05.2021 până în 11.06.2021 se pot depune adeverințe noi cu 1% penalizare / zi lucrătoare.
 
Pentru susținerea perioadei de tranziție 2021-2022 a efectivului strategic de aproximativ 35 000 capete bovine din rase de carne, cifră care corespunde plafonului inițial agreat cu Comisia Europeană în 2013 a fost eliminat tineretul metis și tineretul rasă pură, rămânând eligibili taurii rasă pură, vacile rasă pură din secțiunea principală și cele metise din secțiunea suplimentară (F1,F2,F3.., conform Ordinului de Ministru 45/619 și Programului de ameliorare al rasei Aberdeen Angus în România), așadar fermierii vor primi o subvenție dublă pentru vacă, în loc de vacă și vițel, practic, venitul în ferma de creștere a bovinelor de carne, nu va fi diminuat cu nimic, și SCZ-ul va fi salvat.
 
Modelul de solicitare pentru adeverință SCZ 2021 poate fi descărcat de AICI.