Încă o substanță esențială în tratamentul culturilor va fi INTERZISĂ

Un alt produs esențial în tratamentul culturilor de floarea soarelui va fi interzis începând cu anul 2022. Este vorba despre metalaxyl, o substanță activă fungicidă care făcea parte din tratamentele standard pentru această cultură, având acțiune inhibitoare asupra fungilor patogeni.

Directorul executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) Alina Crețu, a atras atenția asupra acestui fapt în emisiunea ”Agricultura la Raport”, lansând, în același timp, un mesaj către autoritățile române. Potrivit liderului APPR, oficialii trebuie să fie mult mai receptivi în găsirea soluțiilor pentru fermierii români și să înțeleagă faptul că, în acest moment, nu există variante alternative viabile pentru tratamentul culturilor.

”Încă din 2013, când au fost primele interziceri, fermierii au făcut tot posibilul să demonstreze că nu au soluții. Pe ce cealaltă parte, am încercat să căutăm aceste soluții alternative. Inclusiv noi, în fiecare an testăm 7-8 variante alternative. Acum suntem la diferite uleiuri bio, lucrăm cu cercetători. Acum câteva zile am fost în câmp să facem determinări și ne-am pus cu toții mâinile în cap de ceea ce am văzut acolo. Aceste soluții alternative nu au efect pentru moment.

Tot dispar soluții pentru fermieri. Nu mai vorbim doar de neonicotinoide. Acum vorbim de un alt produs care nu va fi disponibil din anul 2022, metalaxyl, care făcea parte din tratamentele standard la floarea soarelui. Nu-l vom mai avea nici pe acesta. Ce vom face în viitor? Situația este dramatică și nu găsim soluții pentru fermierii care sunt și așa îngenuncheați de alți factori, cum ar fi factorii climatici. Poate ar fi bine ca și Autoritatea Națională Fitosanitară să fie mai reactivă la cererile noastre, care nu contenesc”, a subliniat Alina Crețu pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole