20 octombrie 2021 - 22:12

Studiu: Românii renunţă la agricultură pentru a-şi face mici afaceri

DSCN4628Zece sectoare de activitate concentrează 48% din forța de muncă din România și peste 50% din cifra de afaceri realizată de întreaga piață, se arată într-un studiu.

Industria prelucrătoare, agricultura, construcțiile și învățământul sunt sectoarele din care au migrat, în ultima perioadă, segmente importante ale forței de muncă. Transferul de forță de muncă s-a făcut și către zona antreprenorială, în special către comerț, însă acest lucru este departe de a fi perceput ca un element cu influență pozitivă majoră din cauza unor factori obiectivi. În România activează, conform studiului realizat de ICAP România, aproape 200.000 de companii mici și mijlocii în acest domeniu. Majoritatea companiilor mici și medii din România își bazează activitatea pe un concept de afaceri cu o valoare adăugată mică — cumpără de la producători și vând către alte companii, spre deosebire de o abordare bazată pe producție sau cercetare — domenii care presupun însă un necesar de capital mult mai mare, respectiv de o calificare înaltă.

La finalul anului 2014, în clasamentul primelor 10 sectoare care angajează aproape jumătate din forță de muncă din România conduce comerțul cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor. Pe locurile următoare sunt comerțul cu ridicata cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, transporturile terestre și transporturile prin conducte, construcțiile de clădiri, industria alimentară, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, activități de investigații și protecție, lucrări speciale de construcții, restaurante și alte activități de servicii de alimentație. (Sursa: AGERPRES)