STUDIU. Ce trebuie să mănânci ca să ţii la distanţă diabetul

Includerea brânzeturilor în dieta zilnică ajută la prevenirea diabetului de tip 2. Deşi au un conţinut ridicat de grăsimi saturate, cunoscute şi sub numele de grăsimi „rele”, oamenii de ştiinţă britanici susţin că brânzeturile reduc cu 12% riscul apariţiei diabetului de tip 2, deoarece conţin şi substanţe benefice organismului.

 

Alimentele care au un conţinut ridicat de grăsimi, aşa cum este şi cazul brânzeturilor, au fost condamnate de-a lungul timpului, dar cercetătorii susţin că nu există motive intemeiate în acest sens, notează The Telegraph.

Mai mult, aceştia sunt de părere că acest tip de alimente ar proteja organismul şi împotriva bolilor de inimă. „Noi susţinem o dietă echilibrată, care presupune includerea fructelor, legumelor şi chiar a brânzeturilor”, a spus dr. Ian Drame, coordonatorul studiului.

Medicii diabetologi spun că prevenţia joacă un rol esenţial în prevenţia diabetului de tip 2, incidenţa bolii scăzând semnificativ dacă se adoptă un stil de viaţă sănătos. Astfel, menţinerea greutăţii corporale în limitele normale, alimentaţia bogată în fructe şi legume, practicarea activităţilor fizice în mod regulat, diminuarea consumului de alcool şi renunţarea la fumat sunt principiile care te ajută să ţii la distanţă această afecţiune.

În plus, pierderea câtorva kilograme de grăsime, chiar dacă nu se atinge greutatea ideală, scade cu 60% riscul de apariţie a diabetului. După vârsta de 60 de ani, slăbitul are avantaje şi mai mari – o scădere ponderală de numai 5% în greutate este suficientă pentru a normaliza nivelul glicemiei din sânge.

Diabetul este o afecţiune cronică, care se caracterizează printr-un nivel ridicat al glicemiei şi rezultă în urma unei deficienţe în secreţia sau un utilizarea hormonului numit insulină.

Persoanele care au fost diagnosticate cu această afecţiune trebuie să acorde o atenţie deosebită dietei zilnice, deoarece regimul alimentar joacă un rol important în ţinerea sub control a bolii.