Studiu: Ariile protejate din România ar putea genera venituri de 70 de milioane de euro

26


padure_bunAriile naturale protejate înființate în țara noastră, inclusiv siturile Natura 2000 — arii naturale protejate de interes European — reprezintă 23% din suprafața țării, iar din acest areal pădurile reprezintă 45% din fondul forestier național. Parcurile naționale și naturale (fără Delta Dunării) reprezintă doar 5% din suprafața României. Acestea adăpostesc adevărate tezaure istorice, minunății ale naturii, floră și faună diversă, sate rupte parcă din povești, unele izolate în creierii munților sau în inima pădurii, în care încă se păstrează tradiții și obiceiuri străvechi, pentru care ar trebui depuse toate eforturile în vederea conservării lor.

Un raport al Facultății de Silvicultură Transilvania din Brașov spune că sistemul de arii protejate generează valori substanțiale pentru economia României, iar veniturile estimate a se realiza numai din turism și activități recreaționale sau alte utilizări ale terenurilor și resurselor pot ajunge la aproape 70 de milioane de euro.

Două milioane de turiști atrași, fără nicio promovare

La ora actuală, Romsilva cheltuie 16 milioane lei anual din bugetul propriu pentru activități curente în ariile protejate, însă mult mai puțini bani sau aproape deloc pe investiții. Fondurile europene ajută în special în dotări, informare și promovare și mai puțin pentru dezvoltarea turismului în zonă, deși ariile protejate din România dețin un potențial turistic incredibil și ar putea aduce venituri anuale de peste 20 de milioane de euro. Cu toate că sunt foarte puțin promovate, acestea înregistrează anual în jur de două milioane de turiști. (Integral pe bizbrasov.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise