Strategia pentru susţinerea finanţării. Vezi prin ce submăsuri din noul PNDR pot cere tinerii bani europeni!

28

DSCN4541După ce deputatul Mihai Găină a cerut Ministerului Agriculturii să îi ofere informaţii despre strategia gândită pentru sprijinirea tinerilor fermieri, reprezentanţii MADR au precizat că tinerilor li se oferă ajutor prin submăsurile 6.1, Sprijin pentru instalarea tineilor fermieri, 4.1 Sprijin pentru investiţii în exploataţii agricole şi 4.1a, Investiţii în exploataţii pomicole, din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Prin regulamenteleeuropene s-a stabilit că pentru a accesa fonduri prin cele trei submăsuri, se impune:

 • Înregistrarea tânărului fermierca microîntreprindere sau întreprindere mică în maximum 24 de luni până la depunerea Cererii de Finanţare, pentru submăsura 6.1. Procesul de instalare demarează cu preuarea unei ferme împreună cu înfiinţarea unei întreprinderi cu obiect de activitate în sectorul agricol. Ulterior, prin PNDR se va acorda un sprijin forfetar pentru implementarea unui plan de afaceri pentru dezvoltarea fermei care trebuie să demareze în cel mult 9 luni de la acordarea sprijinului, timp în care tânărul îşi va stabili domiciliul în vecinătatea exploataţiei şi se va orienta profesional în sensul managementului exploataţiei agricole..

Tânărul va fi considerat instalat la momentul acordării ultimei tranşe de plată, urmând să devină fermier activ în cel mult 18 luni de la instalare.

 • Stabilirea domiciliului şi a locului de muncă în apropierea fermei.
 • Pregătirea profesională în domeniul agricol a tânărului fermier.

Alte oportunităţi de finanţare apar prin submăsura 4.1-Investiţii în exploataţii agricole, prin care se acordă posibilitatea de creştere a intensităţii ratei sprijinului cu 20 de puncte procentuale  suplimentare  în cazul tuturor proiectelor de investiţii derulate de tinerii fermieri care s-au instalat ca şefi de exploataţie cu cel mult cinci ani înaintea solicitării sprijinului aferent submăsurii 4.1.

În cadrul subprogramului tematic pomicol, sm 4.1 a-Investiţii în exploataţii pomicole, investiţiile realizate de tinerii fermieri beneficiază de o intensitate a sprijinului majorată cu 20 de puncte procentuale şi cunt prioritizate prin intermediul criteriilor de selecţie, potrivit documentului  trimis de MADR şi înregistrat de Camera Deputaţilor.

Citește și
3 Comentarii
 1. Ticu ionut spune

  Ticu ionut asi dori sa stiu [[am 33 ani]este vreo masura care acorda tinerilor fermieri ce vor sa faca o ferma de iepuri fonduri nerambursabile [15 000 euro] pentru infintarea fermei deci bani inaintea de a avea ferma? – ce efectiv de iepuri matca e necesar si unde ma pot adresa pas cu pas?

  1. Madalin Petcu spune

   Buna seara!
   Puteti accesa fonduri europene prin PNDR submasura 6.3 prin intermediul careia puteti lua finantare nerambursabila de 15000 de euro( in doua transe ) . Pentru a putea accesa acesti bani trebuie sa detineti o exploatatie cu dimensiunea cuprinsa intre 8000 si 11 999 de euro la momentul depunerii proiectului. pentru a putea accesa acesti bani trebuie realizat un plan de afaceri prin care sa precizati cum anume o sa cheltuiti acesti bani.

 2. Marian spune

  Buna seara .sunt un tanar de la tara 26 ani dintr-o localitate foarte mica dar cu un islaz foarte bun pentru animale,am avut in jur de 20 bovine adulte si tineret impreuna. De vreo 3 ani tot ma chinui sa cresc pe efectiv si cu imbunatatiri s.a.dar fara nici o putere laptele e plati foarte prost si tot odata vara nu se ia laptele 2 zile pe saptamana costurile notretului e mare si tot ce tine de investitie si hrana animale,anul trecu am vandut o parte din vaci si vitei mai am 7 vaci adulte si ceva vitei 2 -3 luni ,as dori sa stiu ce proiec european nerambursabil pot face pe aceste vaci?va multumesc

Cmentariile sunt închise