Ştii ce fructe româneşti se vând cu 150 de lei/kilogramul? O singură livadă de acest gen în România

63

 dud_albAdrian Enescu are o poveste de succes pentru că a reuşit să identifice o nişă deloc exploatată în România şi generatoare de câştiguri importante. Este singurul proprietar de livadă de la noi din ţară unde se coc fructele care se pot vinde deshidratate şi cu 150 de lei kilogramul.

Nu doar dudele sunt importante pentru proprietarul livezii de duzi, fiindcă, din acest an, vor fi acordate subvenţii şi pentru crescătorii de viermi de mătase, adică exact pentru cei care vor avea nevoie de frunze de dudpentru a-şi hrăni viermii.

Autorităţile vor să sprijine această industrie, la care pe vremuri excelam, dar care a fost uitată odată cu dispariţia livezilor de duzi, principala sursă de hrană a viermilor de mătase.

Adrian Enescu a cumpărat o livadă de duzi de un hectar, situată la 15 kilometri de Râmnicu Sărat, în judeţul Buzău. Plantaţia este singura din România. Dudele sunt foarte sănătoase deoarece conţin numeroase proteine, vitamina C, fier şi antioxidanţi. Deshidratate, acestea pot fi vândute chiar şi cu 150 de lei pe kilogram în magazinele bio, potrivit Ştirilor ProTV.

Pe un hectar de pământ pot fi plantaţi, în medie, în jur de 400 de duzi. Într-un an buni, producţia se ridică la peste opt tone de fructe.

”Un hectar de plantaţie de dud se poate întreţine cu 2-3.000 de lei”, spune Enescu.

După o lungă perioadă în care industria prelucrătoare de mătase a căzut, din acest an Statul îşi propune să îi încurajeze pe cei care vor investi în ea, aşa că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) acordă de anul acesta subvenţii pentru agricultorii care vor să investească în creşterea viermilor de mătase. (Integral pe gandul.info)

 

 

Citește și

Cmentariile sunt închise