15 mai 2021 - 16:57

Stiai ca vacile din Elvetia au gauri in burta? Afla de ce

Dezvoltarea tehnologiei ne-a ajutat să înțelegem lumea mai bine și să ne facem viața mai ușoară. Deși progresul sau profitul justifică întotdeauna orice tip de cercetare, în unele situații oamenii de știință aleg să facă experimente ce pot fi considerate ciudate, sau chiar revoltătoare.

Un astfel de caz este cel al fermierilor elvețieni, care au montat pe vaci dispozitive care le controlează digestia. Accesul la stomacul fiecărui animal se face printr-o gaură de 20 de centimetri, care rămâne deschisă în permanență.

Astfel de ciudățenii se explică prin îngrijorarea pentru sănătatea vacilor și bunăstarea financiară a fermierilor. Pentru ca vaca să aducă venituri maxime proprietarului și să dea lapte de bună calitate, trebuie să fie sănătoasă.

Sistemul digestiv complicat al vacilor nu funcționează întotdeauna ca un ceas, iar tulburările din tractul gastro-intestinal provoacă uneori moartea animalelor. Aceste manifestări patologice pot fi cauzate de o schimbare accentuată a nutriției, de introducerea de noi aditivi pentru furaje sau din alte motive. Microorganismele care trăiesc în stomacul vacii nu au întotdeauna timp să se regrupeze pentru a digera un nou tip de aliment.

Pe gaură este montată o canulă, prin care fermierii pot verifica ce se întâmplă în stomacul animalului. Atunci când animalul nu este „examinat”, gaura este acoperită cu un capac. Cercetătorii susțin că acest experiment este necesar pentru a înțelege mai bine cum se hrănesc vacile și cum procesează mâncarea. Astfel, ei hrănesc animalele cu diverse tipuri de nutreț, iar apoi studiază procesul de digestie.

Cercetătorii spun că datele a colectate astfel îi vor ajuta să îmbunătățească procesul de creștere a animalelor. Asociațiile pentru protecția animalelor au catalogat tehnica drept o barbarie și au amenințat că vor face totul pentru a opri astfel de abuzuri.

 

Comments are closed.