Fermierul Ștefan Gheorghiță: Curtea Europeană de Justiţie condamnă agricultorii la faliment

Curtea Europeană de Justiţie (CJUE): Statele membre UE nu au voie să folosească seminţele tratate cu neonicotinoide. Fara derogări!

În nicio altă țară din Europa nu se întâlnesc dăunătorii care se găsesc la noi. Este cazul Tanymecus, sau rățișoara porumbului, o insectă greu de ucis, după cum spun fermierii. Doar câteva insecticide neonicotinoide sunt eficiente pentru tratarea semințelor de porumb și floarea-soarelui împotriva dăunătorilor Tanymecus dilaticollis dar și Agriotes sp.

Decizia Curţii Europene de Justiţie (CJUE) care consideră nelegală acordarea autorizaţiilor de urgenţă pentru folosirea temporară a substanţelor de protecţie a plantelor din gama neonicotinoide pare a fi dezastruoasă pentru fermierii români.

Vocea puternică a fermierului brailean, Ștefan Gheorghiță s-a făcut auzită și în acestă situație, larg dezbătută, vineri, 27.01.2023, la conferința de la ASAS, cu tema „Neonicotinoidele şi controversele generate de decizia CJUE privind posibilitatea Statelor Membre de a acordă autorizaţii de urgenţă”.

„Decizia Curţii Europene de Justiţie ne afectează deoarece în România, 3,1 milioane de hectare sunt porumb, floarea soarelui și sfecla de zahăr. Toate aceste trei culturi sunt atacate de acești dăunători, iar singura soluție de combatere sunt neonicotinoidele.

- Publicitate -

Se pune problema astfel: vrem sau nu vrem să asigurăm niște produse la un preț corespunzător pentru populație? Pierderea acestor suprafețe ar însemna o creștere de prețuri. Nici industriile conexe nu vor mai avea ce să lucreze. Așadar, aceasta este o problema evidentă pentru România, dar și pentru Bulgaria și alte câteva țări care se confruntă cu acești dăunători specifici zonei Marii Negre. A nu se mai da derogări, înseamnă condamnare la faliment”, a afirmat, fermierul.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole