STUDIU: Merele românești sunt superioare calitativ celor din alte țări

45

merero

Merele românești sunt mai dulci și conțin mai mulți compuși benefici decât merele provenite din alte țări, conform unui studiu realizat de Institutul Național de Cercetare – IBA București, solicitat de Asociația Consumatorilor de Produse Alimentare (ACPA) ‘Optimum Cibum”.

La analiza organoleptică s-a evidențiat faptul că soiurile Jonathan și Golden crescute în România au aroma specifică mai intensă decât celelalte mere, iar senzația de dulce a fost confirmată prin determinări fizico-chimice. De asemenea, analizele fizico-chimica au arătat că Jonathanul românesc este cu 20% mai dulce decât Jonathanul polonez, iar conținutul de substanță uscată solubilă și cenușă (care indică prezența mineralelor și a diverșilor compuși) este cu 25%, respectiv 80% mai mare decât mărul polonez.

În ceea ce privește soiul Golden, merele românești sunt cu 22% mai dulci decât cele italiene și cu 14% față de cele turcești. De asemenea, substanța uscată solubilă este cu 13% mai mare decât la cele italiene și cu 5% față de cele turcești.

ACPA a solicitat Institutului Național de Cercetare IBA București efectuarea unui studiu comparativ pe mai multe loturi de mere din soiurile Jonathan și Golden, iar studiul a confirmat că merele românești sunt mai dulci și conțin mai mulți compuși benefici decât merele provenite din alte țări.

Studiul, comandat de Asociația Consumatorilor de Produse Alimentare “Optimum Cibum”, face parte dintr-un amplu program de cercetare și monitorizare a pieței agro-alimentare românești.,,Consumul de mere este recomandat încă din antichitate, iar astăzi, pe baza studiilor științifice, există confirmarea acțiunii benefice a mărului: depurativ sangvin și antiseptic intestinal, stimulează activitatea enzimelor și înlesnește arderile din organism, antioxidant, ajută digestia, previne infecțiile aparatului respirator. Consumate seara merele au acțiune calmantă asupra sistemului nervos. Consumul de mere se recomandă și în cazuri de surmenaj fizic și psihic, anemie și obezitate, demineralizare. Merele au acțiune favorabilă în hipertensiunea arterială, iar prin concentrația de pectină consumul a doua mere pe zi asigură în bună măsură prevenția împotriva arterosclerozei și infarctului’, precizează reprezentanții asociației “Optimum Cibum”.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, producția de mere a României a totalizat 435.414 tone în acest an, cu 24% mai mare decât în anul 2013, când s-a obținut o cantitate de 350.774 tone. ( Sursa: AGERPRES )

Citește și

Cmentariile sunt închise