20 aprilie 2021 - 18:12

Stau acasa, dar nu degeaba! Un grup de tineri din Iasi creeaza masti de protectie impotriva COVID-19

Un grup de IT-iști din Iași a creat un prototip pentru protejarea împotriva infestării cu noul coronavirus. Acesta a fost trimis spre testare la patru spitale ieșene. Este vorba de echipa ”Iris Robotics” care a acceptat provocarea unei firme locale de a crea un sistem special. Acesta este făcut prin printare 3D, un adaptor filtrant prin care măștile de snorkeling pot deveni măști de protecție pentru cei din spitale care intră în contact cu suspecții de COVID-19. 
 
Ulterior vom putea produce în circa 2 zile pentru cadrele medicale din primele linii de luptă contra coronavirus primele 100 de bucati pentru comenzi deja primite, producție finanțată în acest stadiu de #GeminiCADSystems. Proiectarea și execuția e realizată de echipa tinerilor de la #IrisRobotics în spațiul de makerspace de la #FabLabIasi.
Proiectul este non-profit și intenționăm să publicăm schițele open source pentru a fi folosite și în alte spații #makerspace din țară sau din rețeaua internațională #FabLab (deja am primit semnale de la Turnu Măgurele și Bacău)” explică Dan Zaharia, unul dintre inițiatorii prototipului.
 
Astfel, cei din IT, deși stau acasă, pot ajuta medicii din spitale, cei care sunt acum în prima linie ca să salveze vieți. Aceste măști prototip pot fi refolosibile, pot fi dezinfectate ușor și totodată cartușul de filtrare poate fi înlocuit.
 
Autor: Daria Diaconiuc