Statul va credita agricultorii și le va garanta împrumuturile

tractorff

Fondul de microcreditare dar și de anumite măsuri de garantare a împrumuturilor intră în funcțiune în beneficiul agricultorilor, potrivit recolta.eu. Asta pentru că legislația fondului de microcreditare destinat fermierilor a intrat în vigoare prin publicarea sa în Monitorul Oficial.

Potrivit ultimelor informații, bugetul fondului este de 300 de milioane de lei şi va fi pus la dispoziţia unor instituţii bancare, din care să acorde fermierilor credite pe o perioadă de până la zece ani. Prin acordarea acestei forme de sprijin, Guvernul speră că vor fi înfiinţate cel puţin 1.000 de ferme de familie.

Pentru ce se acordă finanțarea

Pentru acordarea de microcredite fermelor de familie beneficiari ai măsurilor de investiţii din PNDR, pentru asigurarea contribuţiei proprii la finanţarea proiectelor de investiţii în domeniul agricol cu o valoare eligibilă de până la 125 000 Euro selectate pentru finanţare prin PNDR, suma maximă este de 75.000 Euro/beneficiar.

Mai mult, pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea producţiei agricole se pot obține până la maxim 25.000 Euro/beneficiar. Termenul maxim de restituire a banilor este de 10 ani, iar perioada de graţie acordată de instituţiile selectate potrivit art.16 pentru beneficiarii de microcredite este între 1 şi 3 ani, în funcţie de specificul proiectului de investiţii.

Beneficiarii microcreditelor pot solicita o nouă finanţare, cu condiţia finalizării obiectivelor în baza cărora au primit iniţial microcreditarea.

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, termenele de rambursare a microcreditelor şi de plată a dobânzilor aferente acestora se stabilesc prin negociere între beneficiarii microcreditului şi instituţia selectată, în funcţie de destinaţia microcreditului şi de perioada de valorificare a producţiei obţinute din investiţia creditată.

Microcreditele acordate pot fi garantate de fondurile de garantare şi/sau de către împrumutat prin garanţii reale pe animale, maşini şi utilaje agricole, ipotecă asupra clădirilor şi terenurilor agricole, plantaţiilor sau orice alte garanţii agreate de instituţiile de credit.

Cum beneficiezi de garanții de la stat în agricultură

Garantarea creditelor/finanțărilor acordate în sectorul agricol din fondurile MADR vizează acordarea de garanții de până la 50% la creditele contractate de pe piața pentru achiziția de terenuri agricole.

Măsura va sprijini creșterea suprafețelor exploatațiilor agricole prin încurajarea achiziției de către arendași de la proprietari, până la 1.000 de ha în proprietate/exploatație, și de către producătorii agricoli care doresc să-și extindă suprafețele cultivate, până la dimensiunea economică maximă aferentă fermei de familie.

Potrivit legislației, garanția va acoperi maximum 50% din valoarea creditului. Se va credita maximum 90% din valoarea tranzacției, diferenţa fiind contribuția cumpărătorului. Cu alte cuvinte pentru un teren care costa 10.000 de euro, fermierul trebuie să vină doar cu 1000 de euro.

De asemenea, fermierii beneficiază de acordarea de garanții pentru investiții în sectorul agricol care nu sunt cofinanțate din fonduri europene, pentru beneficiarii privați, segment de garantare neacoperit acum. În aceste condiții garanţia va acoperi maximum 80% din credit.

Mai mult decât atât, se acordă garanții pentru toate măsurile de microcreditare (creditele pentru înființarea de microintreprinderi), din fonduri MADR, prin înființarea unor scheme de garantare suplimentare și/sau extinderea celor existente. Garanţia va acoperi maximum 80% din valoarea creditului.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale elaborează normele metodologice de aplicare a acesteia, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult