19 octombrie 2021 - 12:36

„Statul nu trebuie doar să colecteze banii, ci și să mai și dea”, (Burculescu, Țara Mea)

Cooperatiștii români spun că este nevoie de asociere în sectorul agrozootehnic autohton, iar banii europeni pentru sector pot fi accesați facil.

Pentru a atinge însă un nivel de stabilizare și de creștere a asocierii în agricultură, una dintre condiții este și cea de disponibilitate a statului român de a contribui financiar la un sistem eficient de colectare și depozitare.

De altfel, Burculescu este de părere că o măsură care ar trebui să fie luată rapid este stimularea asocierii în cooperative sau grupuri de producători şi încercarea creării unor cantităţi suficiente de marfă care să facă faţă cererii locale.

„Ne putem mișca foarte rapid cu bani europeni, dar ca totul să funcționeze, statul, ca un bun gospodar, nu trebuie doar să colecteze banii, ci să mai și dea. Este nevoie de asociere, este nevoie de ferme mari pentru a echilibra balanța comercială.

România nu poate face acest lucru cu 1.000 de fermieri mici, care vor să vândă pe cartofi singuri, în loc să aibă cinci fermieri mari sau cinci cooperative sau cinci grupuri de producători care să vândă centralizat. Spre exemplu FrieslandCampina, cea mare cooperativă de lapte, are aproape 10.000 de membri“, a declarat Florin Burculescu, preşedintele coopertivei agricole integrate Ţara Mea, cea mai mare cooperativă din România după cifra de afaceri şi numărul de membrii (peste 1.000), în cadrul emisiunii ZF Agropower.

Cooperatistul consideră că sunt necesare investiţii comune în anumite bazine legumicole, de exemplu, pentru dezvoltarea zonei, pentru că dacă producătorii se unesc şi cantitatea produsă este mai mare şi supermarketurile sau hypermaketurile sunt mai deschise să primească marfa, fiind vorba de volume semnificative.

În plus, el afirmă că, în prezent, există cerere pentru toate tipurile de produse care pot fi cultivate în România.

„Este nevoie de crearea unei structuri la nivel naţional, care să permită colectarea de produse alimentare, apoi vânzarea lor pe pieţe româneşti şi la export. Degeaba avem 1.000 de fermieri care cultivă ceapă în fiecare colţ al ţării, dacă nu e cineva care să centralizeze marfa, să o colecteze şi să o dea către pieţe. Trebuie să închidem cercul“, a continuat Florin Burculescu. „La legume, funcţionăm ca acum 400 de ani. Nu există de ferme mari legumicole de producţie în seră, ci ne axăm pe producţie în serie, în cantităţi mici. La carnea de pui, să zicem, că suntem cât de cât echilibraţi, dar la ouă suntem mult în spate.”

Cooperativa agricolă integrată „Ţara Mea” vinde în toate reţelele de comerţ modern. De altfel, în cea de-a doua lună a anului în curs a deschis un departament de export pentru produsele prelucrate româneşti, pentru a le comercializa în ţări din Europa, SUA şi în Golful Persic.

„Țara Mea” a participat la mai multe târguri şi expoziţii internaţionale, în urma cărora au apărut şi primele oportunităţi de colaborare.

Anul trecut, țara noastră a înregistrat un deficit de 1,9 miliarde de euro în balanţa comercială cu produse alimentare – legumele, fructele, laptele şi carnea de porc, fiind doar câteva dintre materiile prime pentru care nu este satisfăcut autoconsumul.