Statul acordă subvenţii pentru comasarea terenurilor

28

terenhjhfÎn Bihor există tot atâţia agricultori cât în întreaga Germanie. 40 de mii de persoane cultivă terenurile din judeţ şi alcătuiesc o parte din cei aproape un milion de fermieri din România. Dincolo de datele statistice, specialiştii atenţionează că situaţia are un revers nedorit: numărul mare de producători agricoli înseamnă ferme mici şi neproductive. Peste 95% din agricultorii bihoreni deţin mai puţin de jumătate din suprafaţa cultivabilă a judeţului.

Totusi, trei sferturi dintre fermierii din Bihor deţin, fiecare, între 1 şi 5 hectare. Doar 500 cultivă suprafeţe cuprinse între 100 şi 500 de hectare. Fărâmiţarea terenurilor este o regulă valabilă pentru fiecare comună.

„Oamenii nu sunt interesaţi să facă o asociaţie ca să lucreze împreună terenurile şi în Oşorhei terenurile sunt foarte fărâmiţate. Avem doar doi agricultori care au peste 100 de hectare”, susţine Ioan Pop, primarul comunei Oşorhei, citat de digi24.ro.

Ca să-i determine pe agricultori să se asocieze şi să lucreze în comun suprafeţe cât mai mari, din 2015 Ministerul Agriculturii va acorda o subvenţie în funcţie de mărimea terenurilor:

– 170 de euro/ ha pentru suprafeţe de 1-5 ha

– 210 euro/ha pentru suprafeţe de 5-30 ha

Pentru a beneficia de subvenţia mărită, agricultorii trebuie să depună cererile până în 1 martie 2015.

Citește și

Cmentariile sunt închise