STATU LA VASE, OBICEI UNIC ÎN ȚARĂ, ÎN ALBA

Un obicei despre care localnicii spun că este unic în ţară va avea loc luni, 17 aprilie, în a doua zi de Paşti, la Şugag. Evenimentul se desfăşoară în curtea bisericii din comuna Şugag, de pe Valea Sebeşului. Conform tradiției, toţi tinerii care s-au căsătorit în ultimul an primesc, de la rude şi prieteni, vase pentru gospodărie. Anul acesta, 18 perechi de tineri căsătoriți, un număr record, vor avea ocazia să primească daruri.

Tradiţia presupunea ca toţi tinerii căsătoriţi de la Paştele trecut până la cel prezent să se îmbrace în haine populare de nuntă şi să stea la mese în curtea bisericii din localitate, iar rudele şi prietenii să le facă diverse cadouri pentru gospodărie, în special vase.

Așa vor face și cele 18 perechi de tineri, care s-au căsătorit anul trecut.

Aceștia se vor aduna începând cu ora 11.00, în curtea bisericii din comuna Șugag, iar de la ora 13.00, se va da startul distracției pentru toți tinerii din localitate, fie ei căsătoriți sau nu.

Din programul pregătit pentru invitaţi se numără un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal, cu interpreţii Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Cătălin Haşa, Roxana Reche, Nicolae Tuhuţ. De la eveniment nu vor lipsi nici formaţia de fluieraşi ai Căminului Cultural Şugag.

Bătrânii localităţii povestesc că acest obicei este foarte vechi şi că fiecare dintre ei a participat la el după ce s-a căsătorit.(Integral pe alba24.ro)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole