STATIUNEA POMICOLA DIN TARGU JIU, INTR-O STARE DELICATA

Staţiunea Pomicolă Târgu Jiu nu se află într-o situaţie prea bună, ci mai de grabă deliactă, anunță site-ul pandurul.ro. Se pare că unitatea are datorii mari către stat, dar şi faţă de propriii salariaţi.

Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Târgu Jiu are datorii istorice care se ridică la 1,5 milioane de lei, fără a pune la socoteală majorările de întârziere şi penalizările. În cadrul stațiunii pomicole mai lucrează doar 11 salariaţi. Instituţia supravieţuieşte doar din veniturile proprii, dar şi acestea sunt destul de puține. Acest lucru fiind posibil din cauza retrocedărilor, staţiunea pierzând mare parte din suprafeţele de teren pe care le deţinea în urmă cu zeci de ani.

Pentru o bună funcţionare, unitatea are nevoie lunar de circa 200.000 de lei. Salariile angajaților se ridică la costuri de 30.000 lei, iar utilităţile la 10.000 de lei. La aceste cheltuieli se mai adaugă şi cele pentru înfiinţarea şi întreţinerea culturilor.

N-ai posibilitatea să acoperi în totalitate toate cheltuielile. Adică salarii, contribuţii, utilităţi, să te dezvolţi. Acum, cheltuielile le suportăm numai din veniturile proprii”, a declarat Ion Călinoiu, directorul Staţiunii Pomicole Târgu Jiu.

Dacă o mare parte din unităţile asemănătoare din ţară s-au reorganizat şi au reuşit să remedieze situația, Staţiunea Pomicolă Târgu Jiu încă așteaptă.

Aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu reorganizarea, să vedem dacă intrăm şi noi. O mare parte din unităţi s-au reorganizat, le-au anulat datoriile, le-au susţinut cel puţin pentru salarii. Noi încă n-am intrat în faza aceasta, pentru că suntem încurcaţi cu universitatea din Târgu Jiu. Aşteptăm să apară o lege de trecere a staţiunii de la universitate din nou către Academia de Ştiinţe. Ținem de UCB, dar nu ne-au luat. Nu a apărut hotărârea de Guvern de trecere de la Academie la universitate, deci suntem, undeva, suspendaţi”, a mai spus directorul Călinoiu.

O soluție ar veni din partea conducereii universităţii din Târgu Jiu care ar fi dispusă să preia staţiunea pomicolă, dar nu şi datoriile. Acesta este şi motivul pentru care universitatea nu a făcut lobby până acum pentru preluarea unităţii de cercetare.

Datoriile pe care le avea staţiunea pomicolă încă din anii aceia erau mai mari decât întregul buget al universităţii. Ne-ar fi băgat în faliment. Noi am solicitat să se facă trecerea, dar după ce se şterg aceste datorii. Şi nu s-au şters. Poziţia noastră rămâne la fel. O preluăm în condiţiile în care toate datoriile sunt şterse, pentru că altfel nu avem cum să o ţinem, mai ales că baza materială este praf, dezorganizată. Tot ce aveau ei, maşini agricole, tractoare erau praf. Ne-ar fi interesat măcar terenurile”, a explicat Adrian Gorun, preşedintele Senatului UCB.

 

 INTERPELARE

Senatorul Florin Cârciumaru a adresat o interpelare ministrului Agriculturii, Petre Daea, prin care i-a solicitat găsirea unei soluţii pentru ca Staţiunea Pomicolă Târgu Jiu să iasă din acest impas în care se află de aproape un deceniu. Parlamentarul gorjean i-a transmis ministrului că o soluţie ar fi acordarea de subvenţii pentru activitatea de cercetare şi ştergerea datoriilor către bugetul statului.

 

 

 

Sursa: https://www.pandurul.ro
Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult