22 octombrie 2021 - 18:18

Stație de pompare a apei din Canalul Dunăre-Marea Neagră, realizată din fonduri europene, la Agigea

constantin_agigea_agroLa Agigea, în județul Constanța, Gheorghe Lămureanu a construit din fonduri europene prima stație privată de pompare a apei din Canalul Dunăre-Marea Neagră. „Această stație preia apă din Canalul Dunăre-Marea Neagră care a fost construit special pentru așa ceva. Trage apa de la -58 de metri  adâncime și va deservi pentru început o suprafață de 400 de hectare. Joacă rol și de stație-bază, dar și de stație de punere sub presiune. De această stație de pompare vor beneficia aproximativ 30 de fermieri din zonă”, a declarat fermierul Gheorghe Lămureanu.

Suma primită de la Uniunea Europeană pentru acest proiect a fost de 1 milion de euro, iar suprafața irigată prin această priză poate fi chiar și de 1000 de hectare: „Vom obține un preț la jumătate față de cel pe care îl aveam până acum de la statul român. Până acum plăteam în jur de 500 de lei o mie de metri cubi, iar acum nu vom depăși suma de 250 de lei pentru aceeasi cantitate”, a adăugat agricultorul constănțean.

Prezent la inaugurarea acestei stații de pompare a fost și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a rămas impresionat de lucrările efectuate pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră: „Îmi place foarte mult ce am văzut aici și vă promit că acesta este doar începutul. Sper să avem resursele financiare să inaugurăm astfel de stații cât mai repede. Mai sunt alte 120 de astfel de proiecte pe care le avem în implementare în momentul de față la nivelul întregii țări. Practic, vedem cum fondurile europene se transformă în realitate”.

Construcția propriu-zisă a stației de pompare a durat doar 4 luni, de pe 16 aprilie 2015 până pe 16 august 2015, problema, însă, a fost reprezentată de birocrația excesivă, motiv pentru care durata efectivă a proiectului până la finalizare a fost de aproximativ 5 ani. (Integral: agropress.ro)