Start pentru noul ajutor de stat de 600 de milioane de euro! Au apărut Ghidul final și anexele pentru INVESTALIM 2023

Fermierii și ceilalți beneficiari interesați de noua schemă de ajutor de stat de 600 de milioane de euro INVESTALIM 2023-2026 se pot apuca serios de treabă.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe site-ul instituției Ghidul solicitantului în variantă finală și anexele aferente Schemei de ajutor de stat – Program național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM 2023-2026, care va debuta în luna noiembrie a acestui an.

Potrivit reprezentanților AFIR, scopul schemei de ajutor de stat INVESTALIM îl reprezintă dezvoltarea regională pentru înființarea sau dezvoltarea capacităților de producție din industria alimentară, prin acordarea ajutoarelor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie.

Printre obiectivele urmărite în cadrul Programului național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM 2023-2026 se află:

  1. reducerea deficitului comercial al sectorului agroalimentar prin realizarea unei producţii interne de bunuri alimentare competitivă pe piaţa internă şi externă;
  2. stimularea investiţiilor în judeţele cu resurse agricole sau în judeţele mai puţin dezvoltate;
  3. susţinerea modernizării tehnologice a capacităţilor de producţie existente, pentru a se preveni închiderea acestora;
  4. asigurarea unui consum sănătos pentru populaţie, cu bunuri alimentare de calitate.

Beneficiari ai noii scheme de ajutor de stat pot fi întreprinderi nou-înfiinţate sau întreprinderi în activitate, atât IMM cât şi întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înfiinţate conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:

1) microîntreprinderi – care au până la 9 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;

- Publicitate -

2) întreprinderi mici – care au între 10 şi 49 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală si/sau al căror bilanț anual nu depășește 10 milioane euro, echivalent în lei;

3) întreprinderi mijlocii – care au între 50 şi 249 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală de până la 50 milioane euro si/sau al caror bilant nu depaseste  43 milioane euro, echivalent în lei.

În categoria de întreprinderi mari se încadrează ca solicitanți eligibili întreprinderile care nu îndeplinesc criteriile prevăzute in anexa I la R(UE) nr.651/2014 pentru a fi considerate IMM.

Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor solicitante prin alocări de la bugetul de stat prin bugetul AFIR sub formă de sume nerambursabile, în raport de cheltuielile eligibile, în limita intensităţii maxim admisibile şi a nivelului maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere.

Ghidul solicitantului, cerea de finanțare, formulare privind planul de investiții și proiecțiile financiare, precum și celelalte anexe referitoare la schema de ajutor de stat INVESTALIM 2023-2026 le puteți găsi aici.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole