Raportul lansat în data de 17 iunie 2021 de organizațiile Robin des Bois (France), Animal Welfare Foundation (AWF, Germany) și Tierschutzbund Zürich (TSB Zürich, Switzerland) examinează pentru prima data 78 de vapoare autorizate de UE pentru export către țări terțe, majoritatea în România.
Potrivit celor de la Animals International Romania, studiul are un verdict devastator cu privire la siguranța echipajelor, animalelor transportate și asupra mediului înconjurător.
„Vapoarele pentru export de animale vii sunt cea mai periculoasă flotă din lume. Cu o vârstă medie de 41 de ani, aceste vapoare sunt prea vechi, poluează mările, cauzează animalelor o suferință inutilă enormă, navigând în mare parte sub steag negru (adică înregistrate în altă țară decât proprietarul pentru a evita convențiile internaționale) și au fost aprobate de companii dubioase,” au conchis autorii raportului.
Raportul citat listează individual fiecare vapor folosit pentru transportul animalelor. De altfel, doar 5 din cele 78 de vapoare certificate de UE sunt construite pentru transportul animalelor. 73 de vapoare au fost inițial cargobot sau bac.
„Vârsta globală a vapoarelor convertite este de 30 de ani. Cele 78 de vapoare evaluate aveau deja vârsta medie de 29 de ani atunci când au fost convertite pentru transportul animalelor vii, adică își consumaseră deja durata normală a vieții unui vapor”, critică autorii.
În plus, aceste conversii nu iau în calcul comportamentul și nevoile animalelor pe durata transportului și nici măcar speciile de animale de transportat. Doar 6% din vapoarele aprobate de UE au fost construite pentru transportul animalelor, dar nici măcar acestea nu dispun de facilități specifice nevoilor animalelor.
Mai bine 50% dintre vapoarele de export care operează în UE sunt autorizate de România, deși sistemul din portul Midia pentru inspecția a vapoarelor de export nu este capabil să reducă riscurile pentru animale din cauza condițiilor precare ale navelor.
Inclusiv Executivul de la Bruxelles avertizează că vapoarele autorizate în România expun animalele la riscuri deosebite pe durata călătoriei spre țări terțe.
„ANSVSA nu a pus informații, instrucțiuni și personal calificat la dispoziția veterinarilor pentru a inspecția tehnică a vapoarelor la echipamentele de ventilație, adăpare, drenaj și echipamente alternative. Practic, toate vechiturile au venit în România să se autorizeze ca să poată încărca animale din întreaga UE expunând animalele la riscuri extreme inevitabile”, avertizează Gabriel Păun, directorul Animals International.
ANSVSA nu ține jurnale de călătorie
În cadrul aceluiași document, autorii scriu că ANSVSA nu ține jurnale de călătorie pentru monitorizarea bunăstării animalelor și nu a putut face dovada că animalele sunt verificate înainte de a fi urcate pe vapor dacă mai sunt apte pentru a continua călătoria.
„Dacă nu au murit în camioane în drumul spre port, atunci animalele sunt bătute și forțate să urce pe vapoare, chiar dacă nu sunt apte pentru continuarea transportului. Am văzut asta de multe ori în port, iar în privința animalelor moarte la bordul vapoarelor nu se poate afla adevărul niciodată cu sistemul actual de monitorizare”, a adăugat Păun.
Schimbările frecvente ale proprietarilor, înregistrările sub pavilioane conveniente și clasificarea vapoarelor de companii nerecunoscute cresc riscurile pentru echipaje, animale și mediu. Potrivit Memorandumului de la Paris, 43 de vapoare (55%) navighează sub pavilion din țări cu risc ridicat și foarte ridicat.
Conversia vapoarelor vechi implică riscuri sporite de securitate. Aceste vapoare nu au fost proiectate pentru încărcături adiționale sporite. Acestea mută centrul de greutate mai sus. În mări agitate și cu o încărcătură care se mișcă, precum animalele vii, vapoarele își pierd stabilitatea mai rapid. Asta a fost o cauză pentru mai multe accidente în ultimii ani, raportează autorii.
Doar 23 de vapoare certificate de UE pentru transportul de animale vii au fost testate pentru siguranță maritime de International Association of Classification Societies (IACS), potrivit standardelor Memorandumului de la Paris (MoU).
55 de vapoare (71%) au trecut însă de „inspecție” atunci când au fost verificate de alte companii. Dar calitatea prestației acestor companii este considerată redusă și foarte redusă. Autorii raportului atrag atenția că aceste companii de audit au oferit certificate multor vapoare interzise și chiar vapoare sub standarde, care au fost multi-arestate.
Doar 21 de vapoare aparțin unor proprietari stabiliți în UE
Cei mai mulți proprietari sunt mici companii de transport, susțin semnatarii raportului. Aceștia operează de obicei câteva vapoare sau chiar unul singur.
„Resursele lor limitate nu pot asigura mentenanța vapoarelor pe care le dețin, condiții de muncă și de trai decente pentru echipaje, ca să nu mai menționăm condițiile de bunăstare animală pe durata transportului.
Din 78 de vapoare aprobate, doar 21 aparțin unor proprietari stabiliți în UE. 11 dintre cele 21 și-au relocate vapoarele în medii offshore, ceea ce le permite să evite standardele UE cu privire la salarii și protecția social a echipajelor”, spun vocile autorizate ale Animals International Romania.
Autorii raportului, citați de cei de la ONG-ului amintit mai sus, listează numeroase cazuri în care proprietarii au evitat cercetarea penală și asumarea costurilor după accidente prin invocarea falimentului.
„Vapoarele se vând rapid altor companii și foștii proprietari continua să folosească numele altor companii”, se mai scrie în raport.
De altfel, doar 5 din 78 de vapoare au scăpat de detenții până acum. 53 de vapoare au fost arestate de cel puțin 2 ori din cauza încălcării Paris MoU.
„În ciuda încălcărilor în formă continuată a cerințelor minime pentru bunăstare animală și a periclitării mărilor, aceste vapoare continua să opereze”, critică autorii care acuză Comisia Europeană de controale inadecvate.
Lista încălcărilor este una lungă. Doar în ultimii 2 ani s-au înregistrat 2.504 încălcări ale celor 78 de vapoare autorizate de UE. Acestea includ în mare parte probleme tehnice esențiale pentru siguranța transportului animalelor și echipajelor. 90% dintre vapoare au fost depistate cu probleme de siguranță a navigării, 78% cu măsuri de salvarea vieții, 64% cu probleme de prevenirea poluării și 62% cu probleme la condiții meteo dificile.
Blocul comunitar european (UE27) continuă să comercializeze surplusul de animale vii către țări terțe cu vapoare. Cu peste două milioane de animale vii exportate anual, adică mai bine de două treimi din ovinele trimise din UE către țări terțe, România este liderul UE la acest comerț și a urcat pe locul doi la exportul de bovine, după Spania, surclasând în ultimul an chiar și Franța.
Această creștere s-a petrecut în vreme ce Guvernul României nici măcar nu a publicat concluziile și măsurile luate în urma anchetei asupra dezastrului de la Midia. Guvernul a eșuat de asemenea să prezinte progresul realizat în legătură cu angajamentul pe termen mediu de a înlocui exportul de animale vii cu cel de carne.