27 ianuarie 2022 - 04:44

Stanca Tudor (APCRP): ANSVSA nu poate lua în piept singură problema pestei porcine

stanca_tudorAsociația Producătorilor de Carne de Porc din România se confruntă cu o serie de probleme cauzate de amenințarea apariției unor focare de pestă porcină în România.

Stanca Tudor, președintele APCRP, a recunoscut în cadrul emisiunii „Jurnalul de agricultură”, de la AGRO TV, că este momentul ca pentru prevenirea apariției unor asemenea focare ar trebui ca să coopereze Ministerul Mediului, direcțiile din cadrul Ministerului Agriculturii și, nu în ultimul rând, chiar ministerele de interne și de externe din România.

„Am cerut să fie luate măsuri suplimentare pentru că ne dăm seama de pericolul ca pesta porcină să apară în România. Trebuie să fim realiști și să recunoaștem că Autoritatea Sanitar-Veterinară nu poate lua singură, în piept, această problemă și că este nevoie și de sprijinul altor ministere și autorități.După cum se știe, principalul vector de transmitere a bolii sunt mistreții, care sunt monitorizați după anumite reguli ale Ministerului Mediului, care ar trebui schimbate în aceste condiții. De asemenea, porcii intră în țară prin toate punctele de frontieră, liber, și ar fi mai nimerit ca accesul să se facă doar prin anumite puncte de frontieră și în anumite condiții „, a declarat Stanca Tudor.