70 de milioane de euro este suma pe care Comisia Europeana o va aloca anul acesta pentru sprijinirea producatorilor de fructe ,afectati de embargoul rusesc. Programul a fost prelungit pana in 2018 si vine in completarea altor masuri exceptionale de sprijin pentru piata agricola.
Sprijinul ofera o plasa de siguranta producatorilor care ar putea sa nu gasească piata de desfacere pentru produsele lor, din cauza embargoului. Fondurile vor despagubi cultivatorii europeni de pomi fructiferi care opteaza, de exemplu, sa distribuie productia in exces unor organizatii sau sa o foloseasca in alte scopuri, cum ar fi ca hrana pentru animale, ca ingrasamant.
Prelungirea programului completează alte măsuri excepţionale de sprijin pentru piaţa agricolă, legate de embargoul rusesc, care au îmbunătăţit situaţia pieţei culturilor nepermanente, de obicei cea a legumelor. Majoritatea productiei afectata de aceste interdictii au fost redirectionate catre pietele alternative, iar preturile s-au stabilizat. In cazul culturilor permanente, cum este cea a pomilor fructiferi, care se adapteaza mai greu la schimbari, noile masuri au rolul de a incuraja acest sector.
Interdictia care a fost impusa de guvernul rus importului de legume si fructe din Uniunea Europeana la data de 7 august 2014 a condus la perturbarea pietei legumelor si fructelor din UE. Preturile au scazut dramatic ca urmare a supraofertei cauzata de faptul ca nu s-au identificat alte piete de export. Situatia creata a avut implicatii financiare majore si asupra fermierilor din Romania pt ca inseminate cantitati au ramas nevandute.Embargul impus de Moscova importurilor acestor produse alimentare este o replica la sanctiunilor adoptate de Occident impotriva sa dupa anexarea Crimeei.