Sprijin mai mare pentru fermierii din zonele limitrofe Deltei Dunării prin noul PNDR

24

pestihhdd

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat luni, la Bruxelles, că speră că noul Program Operațional de Pescuit va fi cu adevărat un succes pentru fermieri și pentru administrație, în condițiile în care în actualul program au avut loc numai anul trecut dezangajări de 8-9 milioane de euro din cauza problemelor în contractarea și cheltuirea fondurilor UE.

“Sperăm ca noul program operațional de pescuit să fie cu adevărat un succes pentru fermieri în primul rând și pentru administrație în interesul fermierilor”, a declarat ministrul român în cadrul unei conferințe de presă susținute în marja Consiliului agricultură și pescuit (AGRIFISH).

Potrivit acestuia, valoarea aproximativă a fondurilor dezangajate pe POP a fost în 2013 de 8-9 milioane de euro, dar aceasta a fost mai redusă decât în 2012.

El a precizat că nu vor fi transferate proiecte pe noul program operațional, întrucât documentele depuse pentru aprobare pentru perioada de programare 2007-2013 nu mai corespund din punctul de vedere al procedurilor. “Am încercat lucrul acesta pe PNDR, dar e imposibil, pentru că trebuie refăcute foarte multe multe documente depuse și din anii 2009, 2010 și 2011 și ele nu mai corespund din punct de vedere al procedurilor. Deci nu cred că vom transfera”, a adăugat Constantin.

“Cu privire la noul program cred că miza este în momentul de față este să avem o sumă corespunzătoare. Știți bine că s-au schimbat criteriile în noua politică pentru pescuit și România, alături de alte state membre, va cunoaște o reducere dramatică a fondurilor pe care le vom avea la dispoziție. Inițial se vorbea despre o reducere de 50-55%, eu sper să nu fie chiar atât de mare, dar cu siguranță va fi o reducere și nu va fi o reducere pentru că România este penalizată că nu a atras corespunzător fondurile, ci pentru că sunt alte criterii care au stat la baza distribuirii acestor fonduri. Dar eu cred că și cu o sumă mai mică putem să avem posibilitatea să ducem aceste fonduri europene către cei ce au nevoie”, a apreciat ministrul agriculturii.

Daniel Constantin a mai spus că în actualul PNDR, trimis deja informal Comisiei Europene, a fost introdus un sprijin mai mare pentru fermierii din zonele limitrofe Deltei Dunării. “Sigur că nu vrem să încurajăm agricultura în Biosfera Deltei Dunării, dar în zonele limitrofe cred că e important de spus că vor beneficia de punctaj suplimentar pe toate cele 14 măsuri, acolo unde, sigur, au incidență, din Programul Național de Dezvoltare Rurală”, a mai declarat el. (Sursa: AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. inserts spune

    see here for the top mechanism around

Cmentariile sunt închise