Supranumit „pâinea săracului”, cartoful este considerat unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Totuși, această cultură nu are o tradiție puternică la Buzău, fiind, în general, produsă pe suprafețe mici, în gospodării, doar pentru consum propriu. Astfel, buzoienii consumă, de regulă, cartofi produși în județe precum Covasna sau Dâmbovița, ori importați.
Situația este însă pe cale să se schimbe, deoarece, în 2024, Buzăul a avut o suprafață record cultivată cu cartofi.
Potrivit Direcției Agricole, județul are 12 producători agricoli care au cultivat cartofi și care acum au primit ajutoare de minimis. „Direcția pentru Agricultură Județeană Buzău a efectuat plata sumei de 87.473,92 lei (17.588 euro) din bugetul național, reprezentând ajutor de minimis aferent Programului de susținere a producției de cartof de consum pentru anul 2024. Numărul beneficiarilor: 12 producători agricoli. Schema de ajutor de stat a fost instituită prin HG nr. 150/2024,” anunță Direcția Agricolă.
Amintim că cel mai mare cultivator din județ are 70 de hectare cu cartofi timpurii și face parte dintr-o cooperativă agricolă din zona Pogoanele.
Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis acordat beneficiarilor a fost de 200 euro/ha. Pentru a primi banii, beneficiarii au trebuit să îndeplinească mai multe criterii, printre care:
- să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha;
- să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 18 noiembrie a anului de cerere;
- să fie înregistrați în evidențele Registrului Agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartofi de consum, în anul 2024;
- să facă dovada producției minime prin documente justificative.