22 aprilie 2021 - 02:55

Sperante desarte pentru culturile de anul acesta… ”Speram sa asiguram macar arenda”

Semne rele pentru agricultura românească. Seceta s-a acutizat, iar fermierii nu știu în mare parte dacă vor reuși să își amortizeze cheltuielie privind înființarea și întreținerea culturilor. În cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Cosmin Iancu fermier din județul Ilfov, alături de ceilalți invitați, au oferit detalii cu privire la costurile înregistrate pe hectar la culturile de grâu și rapiță.

”În momentul de față, costurile pe hectar sunt destul de ridicate. În mare parte am investit la grâu 2000 de lei la hectar, iar la rapiță trecem liniștit de 3000 de lei. Din păcate la grâu nu am făcut nici un fel de intervenție, nici un tratament fungic sau cu insecticid, date fiind condițiile. Mai bine spus, sunt culturi foarte stresate. Nu se recomandă să intervenim cu produse fitosanitare asupra culturilor când ele se află într-un stres foarte mare. Și mai ales că nu avem nici o siguranță că intervențiile noastre se vor recupera, date fiind aceste condiții climatice. Cred că patru tone și jumătate sau chiar patru tone, ar fi o producție rezonabilă la hectar, astfel încât să ne acoperim cheltuielile și să putem să asiguram arenda persoanelor ale căror terenuri le lucram”, a afirmat fermierul din județul Ilfov.

În anul 2018, datorită condițiilor meteo favorabile, România a înregistrat producții record la majoritatea culturilor vegetale. Anul acesta, din cauza secetei actuale și a pandemiei care a lovit și acest sector economic, specialiștii spun că vom avea recolte cu mult sub așteptări, iar fermierii cu greu își vor amortiza cheltuielile.