21 septembrie 2021 - 18:23

SPECIALISTII DIN SUA SI CANADA AVERTIZEAZA: BOALA CAPRIOAREI ZOMBI AR PUTEA EVOLUA LA OM!

Multe căprioare din cel puțin 22 de state din S.U.A. și zone din Canada au murit de encefalopatie spongiformă transmisibila, o boală neurologică numită și boala degradării cronice sau “boală căprioarei zombi”, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Dar ar putea această boală să se transmită și la oameni, așa cum s-a întâmplat în trecut cu boala vacii nebune?

Această maladie poate provoca o serie de simptome la animale, inclusiv scăderea drastică în greutate, lipsa de coordonare, salivare, apatie sau o expresie facială “pierdută” și lipsa fricii față de oameni, potrivit CDC. Infectează membrii familiei de cerbi (cervide) – cerbi cu coadă albă, caprioare, reni și elani.

Boala degradării cronice a fost descoperita pentru prima dată in Colorado in 1967, potrivit CDC, iar pana acum nu au fost raportate niciodata cazuri la om.

Intr-adevăr, proteinele infecțioase care cauzeaza această boală cronică – numite prioni – nu “sar” usor intre specii, a declarat Mark Zabel, director asociat al Centrului de Cercetare Prion de la Universitatea de Stat din Colorado. Dar se stie ca aceste proteine ​​pot evolua pentru a infecta alte specii, a spus Zabel. De exemplu, tipul de prion care cauzează așa numita encefalopatie spongiformă bovină, sau boala vacii nebune, a fost transmisă persoanelor care au mâncat carnea infectată (cea mai mare parte în Marea Britanie în anii 1980 și anii ’90), ducând la câteva sute de oameni infectați.

“Avem toate motivele să suspectăm că boala ar putea trece la oameni”, a spus Zabel. Boala  degradării cronice “poate evolua si poate fi doar o chestiune de timp inainte ca un prion sa evolueze la un cerb sau elan, devenind capabil sa infecteze un om, a spus el.

Noi îngrijorări

Recent, cercetatorii din Canada au manifestat ingrijorari cu privire la posibilitatea ca boala degradării cronice sa treacă la om, dupa ce un studiu a aratat ca maimutele macac ar putea face boala dacă sunt hranite cu carne infectata. Din cinci maimuțe care au fost hrănite astfel, trei au fost testate pozitiv cu encefalopatie spongiformă, potrivit lui The Tyee, un canal de știri canadian. Aceasta este prima dată când s-a constatat ca boala se poate răspândi la primate prin consumul de carne infectată, potrivit Associated Press.

Prionii infecțioși provoacă boală atunci când încep să se îndoaie anormal și declanșează îndoirea greșită a altor proteine ​​similare. Studiile, efectuate în laboratorul lui Zabel și în altele, au arătat că proteinele prionice care provoacă boala sunt “flexibile”, adică pot “adopta relativ ușor multe forme diferite”, a spus Zabel.

Mai mult, unele studii au aratat ca cercetatorii pot genera in mod artificial prioni care provoaca boala căprioarei zombi (fie intr-un tub de testare, fie pe animale de test), astfel incat proteinele prionice modificate pot provoca erori in proteinele umane, a spus Zabel.

Acest lucru sugereaza ca, in cazul in care prionii acestei boli evolueaza in natura, acestia ar avea potentialul de a traversa bariera intre specii, a spus el.

Ar trebui să mănâncăm carne de căprioară?

Aproximativ două treimi din locuitorii din S.U.A. spun că au consumat carne de căprioară sau de elan, potrivit CDC. Dar ar trebui să fim preocupați de posibilitatea contractării și răspândirii acestei boli cronice?

CDC recomandă ca, în zonele în care boala a fost descoperită la animale, vânătorii să testeze carnea înainte de a o consuma.

Zabel, care a mâncat vânat într-un restaurant, a fost de acord cu recomandarea CDC. “Dacă eram vânător, cu siguranță aș fi testat cerbul împușcat”, a spus Zabel.

De asemenea, CDC a recomandat ca vânătorii să nu tragă sau să manipuleze carnea de la cervide care par bolnave sau se comportă ciudat. Dar este important de observat ca si exemplarele care par sanatoase ar putea avea boala, deoarece poate dura ani de zile până când apar simptomele, a spus CDC.