Specialiştii avertizează agricultorii să ţină cont de schimbările climatice

Schimbările climatice încep să-şi pună amprenta asupra producţiei agricole. Tot mai mulţi agricultori au început să renunţe la anumite culturi şi să se reorienteze din mers spre altele.

Specialiştii în domeniu avertizează agricultorii că trebuie să fie pregătiţi la toate aceste modificări climatice şi să caute soluţii pentru conservarea apei în sol.

 

“În fiecare an vom avea calamităţi sau ploi excesive. Vor fi situaţii atipice. Fermierii trebuie să dispună de utilaje care să îi ajute să conserve apa în sol”, susţine Cosmin Chioreanu, director general al Monsanto în România.

Nu în ultimul rând, lipsa irigaţiilor dar şi utilizarea de seminţe neperformante se numără printre principalele cauze care conduc la obţinerea unor producţii slabe.

“Cine nu a irigat, a produs 0,5 tone de porumb la hectar. Pe suprafeţele irigate s-a produs în medie 4 tone, dar s-a ajuns chiar şi la 8-10 tone de porumb la hectar”, spune Chioreanu,

În România, din cele 2,5 milioane de hectare însămânţate cu porumb, pe o suprafaţă de 1,5 milioane este cultivat porumb hibrid, în timp ce restul este sămânţă din “pătul”.

Cea mai gravă situaţie este însă la rapiţă. Dacă în 2010 erau cultivate aproape 600.000 de hectare, în 2011 acestea s-au redus aproape la jumătate, iar în acest agricultorii pur şi simplu nu vor să mai cultive rapiţă de frică să nu piardă cultura din cauza secetei.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult