Spania, China și Franța au cele mai mari suprafețe destinate cultivării viței de vie (OIV)

29

vita_de_vieChina s-a aflat, anul trecut, pe locul doi în lume la creșterea suprafețelor destinate cultivării viței de vie, după Spania, dar înaintea Franței, conform datelor publicate, luni, de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), transmite BBC.

În prezent, China dispune de 799.000 de hectare destinate cultivării viței de vie, față de 1,02 milioane de hectare în Spania. Aproximativ 11% din teritoriul Chinei a fost alocat podgoriilor în 2014, în creștere față de 4% în 2000.

Dar Franța rămâne cel mai mare producător mondial de vin, cu 46,7 milioane de hectolitri, fiind țara cu cele mai mari vânzări de vin peste hotare, în urma cărora a obținut peste 7,7 miliarde de euro.

SUA au rămas anul trecut cel mai mare consumator de vin din lume — 13% din vinul care s-a produs anul trecut în întreaga lume — urmate de Franța și Italia. Consumul mondial de vin a scăzut, în 2014, la 240 de milioane de hectolitri.

Cei mai mari importatori de vin au fost, anul trecut, Germania, Marea Britanie și SUA, cu tranzacții evaluate la 26 miliarde de euro, a estimat Organizația Internațională a Viei și Vinului.

Producția de vin a României a scăzut cu 20% în 2014, până la 4,093 milioane hectolitri, de la 5,113 milioane hectolitri în 2013, dar cu toate acestea România ocupă în continuare locul 12 în topul celor mai mari producători mondiali de vin, conform datelor publicate anul trecut de Organizația Internațională a Viei și Vinului.

La nivel mondial, producția de vin a scăzut cu 6% în 2014, până la 271 milioane hectolitri. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise