Subiectul introducerii insectelor în alimentația populației din Uniunea Europeană a stârnit un val de dezbateri în ultimele luni, mai mulți producători de mâncare ”convențională” fiind revoltați de o astfel de perspectivă. Cu toate acestea, insectele reprezintă în momentul de față cel mult o alternativă de lux la alimentația normală, prețurile unor astfel de produse fiind destul de piperate.
Potrivit lui Sorin Minea, președinte al Federației Romalimenta și deținătorul uneia dintre cele mai mari companii producătoare de mezeluri din România, discursul din jurul alimentației pe bază de insecte este unul prea alarmist, având în vedere situația reală. El susține că proteina din insecte este de bună calitate, însă este foarte scumpă și, mai mult, este alegerea fiecărui consumator dacă vrea să o mănânce sau nu.
”Fiecare om are dreptul să mănânce ceea ce dorește, dacă produsul pe care îl mănâncă nu are urmări asupra sănătății lui. Proteina din insecte este o proteină de calitate foarte bună, dar nu există nicio lege care să mă oblige să mănânc insecte. E dreptul meu.
Le-aș spune celor care vorbesc despre insecte că prețul e puțin cam mare ca să își permită să le consume. Insectele se consumă în multe țări din lume și de foarte multă populație, sunt o alternativă, sunt mai ușor de crescut. De aceea, unele sunt aprobate; în cazul Europei sunt aprobate vreo patru. Altele nu sunt aprobate. Deocamdată, în România nu produce nimeni, deci ne agităm fără să existe.
Dacă vreodată vor fi produse sau comercializate, țin să vă anunț că 100 de grame de greieri, de exemplu, cred că vor costa cel puțin 30-40 de euro, deci puțin cam scump. Dacă cineva își va dori să-i cumpere, să mănânce, e dreptul lui. Nu e un produs ieftin, e un produs de lux la ora actuală”, a precizat Sorin Minea pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.