Sorin Minea: Legea anti-risipă e e proastă și periculoasă pentru siguranța alimentară

39

Sorin Minea, Președintele Federației Romalimenta și proprietar al firmelor Angst și Salsi, opinează că Legea anti-risipă este total neavenită și chiar periculoasă pentru siguranța alimentară.

După cum se cunoaște, un proiect de lege adoptat de senatori îi obligă pe comercianți să dea gratis produsele care mai sunt valabile câteva zile, și nu să le vândă la preț redus, cum se întâmplă acum.

Proiectul de lege vrea să reducă risipa de mâncare, în condițiile în care România aruncă la gunoi peste 5 milioane de tone de alimente anual, adică 180 de kilograme de fiecare locuitor. Din aceasta cauza, inițiatorii legii propun ca alimentele să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ele.

Agenții economici vor încheia un contract cu o organizație umanitară, înregistrată legal, sau cu o asociație de protecția animalelor, în vederea donării produselor alimentare aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil, astfel încât acestea să poată fi utilizate.

Deși legea nu precizează acest lucru, reprezentanții hypermarketurilor spun că transportul ar trebui achitat de beneficiarii alimentelor. Reprezentanții supermarketurilor susțin totuși că o astfel de măsură nu a funcționat nici în Franța și nu are sanse nici la noi.

 „Oricine le va da în clipa în care se apropie de ieșire, în ultima zi, pentru că eu am interesul să le vând să scot banii. Ieșind din termenul de valabilitate, pot fi contaminate și pot provoca îmbolnăviri ale celor care le mănâncă. Cine răspunde? Ar trebui controlate înainte de a fi date iar în consum, ar trebui un medic veterinar care să le controleze. Riscul ar rămâne”, a declarat Sorin Minea.

Dacă legea va trece și de deputați, hipermaketurile care nu vor dona alimente vor plăti amenzi de pana la 15 mii de lei. (www.fabricadecarne.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise