25 mai 2022 - 01:15

Sorin Minea, despre criza alimentară: ”Este o prostie, o criză creată artificial”

Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta) consideră că România are capacitatea să producă alimente cât pentru patru țări de dimensiunea ei, astfel că zvonurile apărute în ultima vreme cu privire la o posibilă criză alimentară sunt total nefondate.

Potrivit declarațiilor făcute de acesta în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, aceste zvonuri sunt create artificial și întreținute de anumiți indivizi care susțin toate discursurile de genul acesta, cum ar fi și cele anti-vaccin. Mai mult, astfel de zvonuri nu fac decât să avantajeze magazinele, care beneficiază de vânzări mai mari și pot să crească prețurile datorită acestor zvonuri.

”Am fost întrebat cum explic că în magazine au apărut afișe pe care scrie ”nu cumpărați mai mult de…” Am spus că este o chestie tâmpită. Cine vrea să creeze criză, n-are decât să creeze un singur lucru – să spună ”nu vă vând mai mult de două pachete”. În clipa aceea, toți vor vrea patru. Este o prostie, o criză creată artificial și întreținută din prostie. Orice anunț de genul acesta creează panică.

Panica a apărut pe mai multe zvonuri. Primul a fost cel cu energia care va fi oprită pentru o lună, care a pornit de la un exercițiu din Austria, unde ministrul armatei le spunea oamenilor că într-un astfel de caz, trebuie să aibă în casă nenumărate lucruri. După aceea a fost China, care le-a recomandat cetățenilor să se aprovizioneze, pentru că s-ar putea să fie câteva deficiențe. China are niște probleme de producție, din cauza faptului că este blocată de pandemie. Repercusiunea blocajului din China asupra Europei este la ambalaje, nu la mâncare; nu suntem mari importatori de mâncare din China. A fost preluată și această știre și ni s-a spus să ne facem depozite în case, că vine o foamete cum nu s-a mai văzut. Aceiași indivizi care nasc toate zvonurile panicoase din România au fost primii care s-au dus să cumpere. Ca să iei țeapă de două ori într-un an de zile, trebuie să nu fii foarte inteligent.

Avem supraproducție, toată Europa are supraproducție. Problema Europei este reprezentată de prețuri, nu de volumul de mâncare. România dacă ar produce cu toate motoarele deschise la ora actuală, am putea să producem pentru 3-4 Românii pâine, mezeluri și tot ce dorește românul. (…) Prețurile, într-adevăr, au tendința de a crește. În momentul când vreau să cresc un preț, unul dintre sisteme este o criză falsă alimentară. Dacă vă e frică, o să cumpărați cantități mai mari de marfă, iar dacă cumpărați cantități mai mari, pot să cresc prețul mult mai repede. Sunt chestii de marketing elementar”, a explicat Sorin Minea în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.