Sorin Minea (Romalimenta): ”Dacă ieșim din Uniunea Europeană, suntem FALIȚI”

Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta) şi preşedintele Angst, unul dintre cei mai importanţi producători de mezeluri, a fost invitatul realizatorului Cătălin Lența în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”. Acesta a prezentat în fața publicului AGRO TV cele mai apăsătoare probleme din industria alimentară românească.

Potrivit lui Sorin Minea, majorarea salariului minim în forma pe care o discută guvernanții în momentul de față este o măsură în detrimentul firmelor care produc mâncare, și nu pentru că acestea nu și-ar dori să-și plătească mai bine angajații, ci pentru că aproape jumătate din salariu ajunge, de fapt, la stat.

”Majorarea salariului minim, îmi pare rău că o spun, dar e o chestie ușor comunistă. Eu nu pot să-mi permit o creștere mare. Statul are dreptate într-un singur punct, și este o mică-mare șmecherie. Știți bine că taxarea salariului este de 46%, deci din fiecare 100 de lei în plus la salariu, 46 de lei se duc înapoi la stat. Cu cât statul va mări mai mult salariul minim, cu atât va încasa impozite mai multe. În mod normal, chestiunea aceasta trebuia făcută mult mai curat, prin fixarea unui salariu neimpozabil, o valoare neimpozabilă, dar pe toată grila de salarizare. Dacă statul ar spune acum să mărim salariile cu 200 de lei, din care statul nu vrea niciun leu, eu i-aș da 200 de lei în plus angajatului cu zâmbetul pe buze”, a explicat Sorin Minea.

Președintele Romalimenta mai susține că România se află într-o poziție dificilă față de alte state europene pentru că prețurile materiilor prime autohtone sunt la același nivel cu cele din UE, însă produsele finite se vând cu mai puțini bani.

”Toți spun că se ridică prețurile, dar uită o chestie esențială – România este parte din Europa. Prețurile din România sunt sinonime cu cele din Europa la materii prime, dar la produs finit, România e cea mai ieftină. Asta înseamnă că în România se lucrează fără profit, iar asta este o chestie care trebuie înțeleasă de marea majoritate. Îi aud ”plecăm din Europa”. Fraților, dacă ieșim din Uniunea Europeană, suntem faliți. Mâncarea europeană este cea mai scumpă din lume, pentru că subvențiile europene în agricultură sunt uriașe. Subvențiile s-au dat tocmai pentru a reduce presiunea pe piețe și a satisface producătorul”, a mai spus Sorin Minea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole