Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, este de părere că în România avem nevoie nu doar de ingineri, ci și de tehnicieni specializați în domeniul agricol.
Înscrierile la Agronomie sunt în plină desfășurare, iar săptămâna viitoare se vor află déjà numele celor admiși. La București, până joi s-au înscris 1.400 de candidați, dar este de așteptat că până la 27 iulie numărul acestora să fie dublu față de cel înregistrat până acum.
“Este mai bine ca anul trecut, mai ales că în 2016, pentru prima oară după 1990, în România avem sub 100.000 de absolvenți de Bacalaureat. Cea mai mare concurență este la Facultatea de Agricultura, apoi urmează cea de Medicină Veterinară. Este un interes crescut și pentru Horticultura”, a precizat Cîmpeanu.
Acesta consideră că în România avem nevoie și de tehnicieni. “Degeaba avem medici veterinari dacă nu avem și tehnicieni veterinari. Noi avem ingineri agronomi, dar ne lipsesc mecanizatorii. Se simte o mare nevoie de tehnicieni pentru că utilajele sunt tot mai moderne și este nevoie de oameni priceputi”, a declarat rectorul USAMV București în cadrul emisiunii Agricultura la Raport.
Sorin Cîmpeanu a făcut o comparație între sumele investite de statul român în formația profesională și ceea ce se întâmplă în străinătate. “Intr-un inginer se investesc 10.000 de euro în România, iar în Germania, Spania sau Franța, statul de acolo aloca 100.000 de euro. La noi, la Medicină Veterinară, pentru un student se aloca anual 1.200 de euro. Au fost colegi de-ai mei în Suedia și când s-au întors de acolo mi-au zis că suedezii aloca 27.000 de euro pentru un viitor medic veterinar în fiecare an”.
În România, consideră Cîmpeanu, este nevoie de o schimbare de mentalitate pentru a avea din nou oameni pregătiți în agricultura. “Liceele agricole au fost lăsate de izbeliște. Este important să susținem învățământul professional, dar acest lucru se poate face numai unde este și o industrie dezvoltată. Nu este o rușine să faci o școală profesională, nu este o rută a eșecului. Cunosc directori de companii multinaționale care sunt absolvenți de școli profesionale. În România este privită ca o rută a eșecului. Până acum era o rușine și dacă erai student la USAMV, dar acum lucrurile s-au mai schimbat, s-a mai schimbat și mentalitatea. S-a putut pentru cei din învățământul agronomic, se poate și pentru cei de la școlile profesionale. Un bun meseriaș poate ajunge director de multinationala”. (Sursa: agropress.ro)
