Somnul, știuca, șalăul și crapul din Delta Dunării nu vor mai putea fi luați acasă de pescari

Pescarii care nu locuiesc în Delta Dunării nu vor mai putea pleca acasă cu capturile făcute la o partidă de pescuit. Numai locuitorii zonei cu venituri mici mai pot păstra o parte din peștii prinși în undițe. Motivul: nu mai este pește în Deltă.
Piaţa neagră domină comerţul cu peşte din Delta Dunării, aceasta fiind evaluată la 75% din total, arată un raport al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta (SDD).

Parlamentarii discută stoparea pescuitului comercial în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”, pe motiv că mai multe specii sunt în pericol din cauza scăderii „dramatice a nivelurilor de apă” ca urmare a secetei prelungite.

Potrivit unui proiect de lege, care a primit deja avizul pozitiv al Consiliului Legislativ, pescuitul comercial la somn ar putea fi interzis în perioada ianuarie 2013- decembrie 2016, în timp ce știuca și șalăul ar putea fi interzise la capturare din ianuarie 2014 până în decembrie 2017. Nici crapul nu va mai putea fi vândut la cherhanale sau pescuit în perioada 2015-2018.

Pescarii care încalcă legea riscă amendă de 10.000 de lei sau doi ani de închisoare, iar proprietarii și administratorii punctelor de debarcare și de vânzare aflate la o distanță de până la 50 de kilometri de Delta Dunării sau în Delta Dunării- 100.000 de lei sau patru ani de închisoare cu executare.

Pescuitul sportiv va fi permis

Totuși, cei care vor să mai dea la pește în perioadele de prohibiție, vor putea practica pescuitul sportiv în regim „prinde și eliberează”, dacă dețin un permis „sportiv-recreativ” eliberat de Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură (ANPA). Documentul poate avea o valabilitate de o zi, trei zile, șapte zile sau 1 an. Potrivit ANPA, nu mai puțin de 5.000.000 de români sunt practicați ai pescuitului recreativ.

În ceea ce îi privește pe proprietarii de puncte de debarcare, pe cei care dețin de puncte de vânzare, precum și pe cei care au amenajări piscicole, ei vor fi despăgubiți, pentru perioada în care este interzis pescuitul, cu o sumă egală cu cea rezultată din media anuală a veniturilor declarate și înregistrate de ANPA, în ultimii cinci ani, pentru fiecare specie în parte.

Numai că, regula nu este valabilă pentru toată lumea. ANPA este singura instituție care poate desfășura, în perioada de prohibiție, pescuitul comercial. Și ca să aibă bani pentru practicarea activității, instituția va fi împutenicită, prin proiectul de lege, că cumpere ambarcațiuni și carburant cu o parte din banii strânși din aplicarea amenzilor celor care pescuiesc ilegal.

„Pescarul ucenic”, în bărcile ANPA

Și, pentru a avea oameni pricepuți la pescuit, Agenția va putea organiza cursuri pentru perfecționarea unor persoane ca „pescarul ucenic”. ANPA va organiza  cursuri pentru formarea ucenicilor, care vor primi și diplome. Pe fiecare barcă a instituției va putea fi autorizat un singur ucenic să pescuiască, se mai specifică în inițiativa legislativă.

În plus, Agenția va putea cumpăra terenuri și amenajări piscicole pentru a dezvolta o rețea proprie de piscicultură în Delta Dunării.

Marea repopulare a Deltei cu pești

Parlamentarii mai vor ca Executivul să înceapă un  program de repopulare a Deltei Dunării cu somnul, știucă, șalăul și crap, invocând faptul că aceste specii sunt periclitate. Repopularea ar urma să fie făcută în perioada 2013-2023.

Guvernul a mai făcut un program de populare cu sturioni a Deltei Dunării în perioada 2006-1020.  Investiția a fost sitată după ce Ministerul Agriculturii a considerat că nu s-a stabilit cât de benefică a fost investiția de milioane de euro.

Locuitorii cu venituri mici pot întinde firul

„Permisul de pescuitul de subzistență” va putea fi eliberat numai persoanelor care au domiciliul stabil în Delta Dunării și care au venituri sub salariul minim pe economie. Și, ca să fie siguri că localnicii nu vor face speculă cu peștele, aceștia vor putea întinde firul numai în perimetrul administrativ al localității în care locuiește și nu poate da la pește cu „scule profesionale de pescuit comercial”.

Contactat de EVZ, președintele Asociația „Pescar Sportiv” din România, George Tomescu, a precizat că nu a fost contact de nimeni și că nu știa de existența acestei inițiative  legislative.

Citiţi mai mult: Somnul, știuca, șalăul și crapul din Delta Dunării nu vor mai putea fi luați acasă de pesc – Exclusiv EVZ > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/somnul-stiuca-salaul-si-crapul-din-delta-dunarii-nu-vor-mai-putea-fi-luati-acasa-de-pesc-99.html#ixzz20HuSGOaH
EVZ.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult