Soluțiile Ecofol pentru un randament maxim al culturii de rapiță

Rapița de toamnă este cea mai importantă plantă oleaginoasă din Europa. Cercetătorii europeni au constatat că în ultimii ani mediile anuale ale producțiilor au fost cu 33–38% mai mici decât potențialul genetic al hibrizilor cultivați la nivel european. Prin urmare, este important ca fernierii să apleze la toate metodele care pot conduce la producții mai mari și care pot crește rezistența acestei plante la presiunea factorilor de mediu în continuă schimbare (secetă, presiunea agenților patogeni și a dăunătorilor, carențe etc.). Aplicarea de produse cu efect de biostimulare este o metodă alternativă care poate sprijini creșterea și rezistența plantelor la stres. 

În condițiile de mediu incerte din momentul semănatului rapiței de toamnă, este extrem de recomandată tratarea semințelor cu produse pentru stimularea germinației. 

  • Ecofol deține în portofoliul său unul dintre cele mai complexe produse destinate tratamentului semințelor, Grow Factor Seed Booster. Pachetul conține 1l îngrășământ starter + 1l adjuvant F4. Produsul conține întreaga gamă de nutrienți hidrosolubili. Îngrășământul este compatibil cu majoritatea fungicidelor și insecticidelor utilizate pentru tratarea semințelor. Datorită macro și microelementelor aplicate pe suprafața semințelor, sămânța de rapiță va avea o dezvoltare accelerată a rădăcinilor și a primelor frunze. Doza recomandată este 1l/tona de sămânță (0,5 l Starter + 0,5 l F4).

Cerințele nutriționale ale rapiței față de macroelemente sunt mult mai mari în cazul rapiței decât în cazul cerealelor păioase. Potasiul este preluat de rapiță din sol în cantități mari. Disponibilitatea insuficientă a acestui nutrient limitează puternic creșterea și randamentul la hectar. Numărul de semințe din silicve, ca o condiție esențială a unui bun randament final, depinde de modul de gestionare a potasiului în sol.

 

Fertilizarea de bază cu complexe pentru o înrădăcinare optimă.

- Publicitate -

Din practica agronomică, se știe că fosforul, sau mai bine zis carența acestuia,  restricționează înrădăcinarea. Fosforul stimulează dezvoltarea în profunzime a sistemului radicular și crește capacitatea plantelor de a absorbi și utiliza restul nutrienților din sol.

După un studiu aprofundat, bazat pe o experință acumulată în mai multe țări, Ecofol s-a concentrat pe cele mai moderne îngrășăminte cu fosfor – cu disponibilitate ridicată și protecție suplimentară împotriva blocării în sol – pentru soluri acide, alcaline, umede și/sau grele. Tehnologia PhosActive® creează o zonă de protecție în sol pentru granulele de fosfor și asigură fosforul disponibil plantelor pentru o perioadă mai lungă de timp decât în cazul îngrășămintelor standard. PhosActive® previne legarea fosforului de moleculele de Ca, Mg, Fe, Al, Zn, Mn prezente în sol și blocarea acestuia în compuși insolubili. PhosActive® asigură o disponibilitate maximă a fosforului, indiferent de tipul de sol și de aciditatea acestuia.

  • Venim în întâmpinarea fermierilor români cu o soluție de înaltă calitate pentru asigurarea dezvoltării viguroase a plantelor în etapele inițiale de creștere. Portofoliul nostru de îngrășăminte granulate complexe, de tip NPK, cuprinde produse premium, potrivite pentru solurile neutre, ușor acide și alcaline. În această toamnă, pentru cultura de rapiță recomandăm produsul Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie PhosActive® care protejează fosforul împotriva blocării acestuia în sol. 

Nu ignorați importanța pregătirii culturii pentru iernare!

S-a demonstrat că o plantă de rapiță este pregătită pentru iernare, și nu va suferi traume semnificative din cauza gerului prelungit cumulat cu lipsa zăpezii, dacă plantele vor dezvolta 8 frunze, diametrul coletului va măsura min. 8 mm iar lungimea rădăcinii va fi de min. 8 cm. Combinația optimă de aminoacizi, macro și microelemente din produsul Grow Factor Evolution va hrăni planta în primele sale stadii de dezvoltare.

! Pentru a asigura dezvoltarea viguroasă a plantelor, în special în etapele inițiale, microelementele joacă un rol foarte important în activarea enzimelor. Ecofol propune fermierilor români cel mai inovativ produs pentru fertilizarea foliară a culturilor, produsul Grow Factor Evolution. Această combinație unică a două produse într-un singur pachet are următoarele beneficii: intensifică dezvoltarea în primele faze de creștere ale plantelor de rapiță, previne apariția carențelor, asigură o absorbție optimă a elementelor și protejează plantele împotriva stresului hidric, climatic sau provocat de aplicarea produselor de protecție a plantelor. Doza recomandată de specialiștii Ecofol pentru aplicare în toamnă este de 2 l/ha. 

Carențele de microelemente se manifestă târziu, cel mai frecvent atunci când pagubele produse de acestea nu mai pot fi recuperate. O nutriție echilibrată a plantelor, cu Grow Factor Evolution, previne apariția carențelor. Este recomandată fertilizarea foliară cu microelemente în timpul fazelor critice de creștere cum ar fi înfrățirea dar și în vederea pregătirii pentru iernare. 

Ce am învățat din practică?

S-a dovedit că produsele cu un puternic efect de stimulare îmbunătățesc absorbția și acumularea de macro și microelemente care pot avea un efect favorabil asupra producției. Pentru rapița de toamnă, fosforul și potasiul sunt substanțe nutritive foarte importante. 

În cercetările efectuate în toate țările în care Ecofol este prezentă, aplicarea fertilizanților cu efect de stimulare crește exponențial acumularea de fosfor și potasiu în rădăcini. Creșterea absorbției de fosfor și potasiu după aplicarea unor complexe lichide cu efect de biostimulare se datorează stimulării multor procese fiziologice responsabile de creșterea și dezvoltarea radiculară.

Articol realizat de Echipa Ecofol România

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole