Soluţii pentru salvarea albinelor

16

albina

Efectivele de albine au scăzut dramatic, la nivel mondial. Cauzele sunt multe, de la poluare şi boli, la nepriceperea apicultorilor, spune un veteran al apiculturii , Mihai Grama.

Pericolul reprezentat de împuţinarea albinelor nu constă doar în reducerea cantităţii şi a calităţii mierii şi produselor apicole derivate, ci, mai ales, în periclitarea fenomenului de polenizare a plantelor, unde albinele au un rol foarte important.

Ciclul distructiv este evident: albine mai puţine = polenizare redusă = recoltă slabă = foamete. Pentru ieşirea din impas, Mihai Grama oferă câteva soluţii, aplicabile în tara noastră.

“Întâi de toate, este necesară profesionalizarea apicultorilor, fiindcă lucrul cu albina nu se poate face corect după câteva ore de curs. În al doilea rând, trebuie evitată aglomeraţia de stupine în zonele considerate propice apiculturii, care favorizează răspândirea rapidă a bolilor. Trebuie, de asemenea, limitat importul de albine provenite din ţări cu un climat diferit, care nu doar că se îmbolnăvesc repede, dar molipsesc şi efectivele adaptate zonei noastre, cu pierderi de până la 80%”, spune Mihai Grama. (Integral pe radiocluj.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise