22 octombrie 2021 - 19:37

Soiurile românești de cânepă îi aduc unui fermier din Carei un profit anual de 60.000 de euro

canepaUn fermier din Carei, județul Satu-Mare, nu s-a lasat descurajat de condițiile vitrege de pe piața românească și de vreo treizeci de ani înoată împotriva curentului. Astfel în anul 1984, Gheorghe Maxi, împreună cu soția lui, a început să cultive cânepă pentru fibră. Astăzi mai recoltează doar semințele, ajungând să aibă producții de 1.200 de kilograme la hectar folosind soiuri românești, iar recolta este vândută mai ales la export. Pentru un kilogram de semințe de cânepă românească, francezii sau nemții plătesc un preț de 4 euro.  Actualmente el cultiva cu cânepă circa 20 de hectare de teren.

După ce a dispărut și fabrica de procesare cânepă din Carei, familia Maxi s-a orientat către cultivarea de plante tehnice pentru boabe.

“De vreo cinci ani ne axăm doar pe cânepa pentru semințe, pentru ca în acest moment nu mai avem procesare. Fabrica din Carei s-a privatizat. Din nefericire pentru acest sector de activitate, la noi în zonă nu mai avem unde să procesăm cânepa pentru fibră. Este foarte dificil să faci față pe piața românească cu plantele tehnice pentru fibră și ulei, nu sunt mulți cei care se pricep la aceste culturi, dar nici statul nu se chinuie prea tare să ne sprijine,” a declarat fermierul Gheorghe Maxi.

Soiurile Zenit și Dacia dau producții de 1.200 kilograme la hectar

Fermierul din Carei folosește pentru producția de boabe doar soiurile românești de cânepă: Zenit și Dacia. “Începutul a fost greu, vă dați seama, până acum cinci ani noi cultivam cânepă doar pentru fibră, pentru boabe nu pusesem niciodată. Nu te învață nimeni, trebuie să experimentezi cum se zice pe pielea ta, cărțile îți spun teoretic ce trebuie să faci, în practică te întâlnești cu multe lucruri. Zenitul și Dacia sunt soiuri de cânepă pentru producția de boabe. În ceea ce privește cât obții la recoltat, în primul an am avut 350 kilograme la hectar, iar după ce am corectat greșelile pe care le-am costatat în câmp, pot spune că anul trecut am obținut 1.200 kilograme la hectar. Cred că sunt pe drumul cel bun, în condițiile în care cărțile de specialitate oferă o producție standard de 1.000-1.500 de kilograme la hectar”, ne-a vorbit agricultorul despre începuturile sale în cultivarea de cânepă pentru boabe.

Fermierul subliniază faptul că cheltuielile de la înființarea culturii și până la recoltare nu sunt deloc de neglijat, ele se ridică undeva la 5.000 lei pe hectar, fără să iei în calcul și costul cu sămânța. Chiar și așa, cu un preț mediu de 4 euro/kg de semințe, Gheorghe Maxi face un profit de cel puțin 3.000 de euro de pe fiecare din cele 20 de hectare cultivate. Adică, în total, 60.000 de euro/an!

Cerințe de climă și sol

Pentru a putea fi semănată în condiții optime, cânepa are nevoie de o temperatură a solului destul de ridicată. De asemenea nu se recomandă plantarea ei pe solurile acide.”De exemplu, anul trecut am semănat abia la 1 Mai. În mod normal această plantă se seamănă atunci când solul are o temperatură constantă de 7-8ºC, timp de o săptămână. Este o plantă foarte sensibilă la secetă. Dacă a lovit-o seceta și nu ai aplicat îngrășământ cum trebuie poți să ai toată cultura compromisă. Se poate cultiva oriunde există teren cu o fertilitate uniformă, dar solul nu trebuie să fie acid. Planta este sensibilă în ceea ce privește aciditatea solului”, ne-a vorbit Gheorghe despre ”pretențiile” tehnice ale acestei plante.

8-10 kilograme de sămânță la hectar

Cantitatea de sămânță la hectar pentru cânepa de boabe depinde de germinație.

“La un hectar intră 8-10 kilograme de sămânță, la o adâncime de semănat de 5 cm. Cânepa pentru boabe se seamănă în rânduri cu o distanță între rânduri de 70 cm. În schimb, la cânepa pentru fibră se aplică o normă de semănat de 110-120 kilograme la hectar, iar distribuția se face tot pe rânduri, dar se seamănă asemănător cu cerealele. Înainte de semănare, noi tratăm sămânța cu o substanță împotriva purecilor și bolilor. Se pot folosi mai multe produse care se găsesc pe piață, eu de ceva timp folosesc Maxim XL 035FS, aplicat în cantiate de 5 l/tonă”, ne-a vorbit cultivatorul despre norma de semănat care se aplică diferențiat, în funcție de destinația producției. (Integral pe agrointel.ro)