Începând cu 13 aprilie, Slovacia a interzis cerealele ucrainene de pe piețele sale, din cauza pesticidelor găsite în cereale care sunt interzise în UE, a anunțat, joi, Ministerul Agriculturii de la Bratislava într-un comunicat de presă.
„Pe baza rezultatelor nesatisfăcătoare ale analizei a 1.500 de tone de grâu din Ucraina, pe care ŠVPS SR (Administrația Veterinară și Alimentară de Stat a Republicii Slovacia – n.r.) le-a confiscat într-o moară din Kolárovo, Departamentul Agriculturii introduce Orientări privind interzicerea prelucrării și introducerii în lanțul alimentar și furajer”, se arată în comunicatul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Slovacia.
Potrivit oficialilor slovaci există o interdicție strictă privind prelucrarea și punerea pe piață a cerealelor ucrainene deja depozitate și a făinii din acesta.
„În eșantionul controlat a fost confirmată prezența unui pesticid, care nu este autorizat în UE și are un impact negativ asupra sănătății umane. MPRV SR împreună cu organizațiile subordonate (ŠVPS SR, ÚKSÚP) vor asigura colectarea de mostre din toate cerealele și făina din Ucraina, care sunt deja depozitate în Slovacia”, se mai arată în comunicat.
Autoritatea sanitar-veterinară slovacă, ŠVPS SR, a informat deja, prin Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RAPID ALERT SYSTEM), toate statele membre UE despre un lot de cereale din Ucraina care nu îndeplinește cerințele de sănătate.
„Ministrul Samuel Vlčan îl va informa pe ambasadorul Ucrainei, Myroslav Kastran, precum și pe miniștrii agriculturii din țările V4, România și Bulgaria despre situație în cadrul ședinței comune de mâine (vineri, 14 aprilie – n.r.), care urmează să fie dedicată protecției piețelor împotriva importului de mărfuri ieftine din Ucraina”, se mai precizează în comunicatul ministerului slovac al agriculturii.
Reamintim că și Polonia a oprit, la începutul acestei săptămâni, importurile de cereale din Ucraina, cel puțin până în luna iulie, pentru a domoli furia fermierilor săi provocată de afluxul mare cereale ucrainene ieftine.
Totodată, Ungaria a anunțat pe 9 aprilie că va introduce noi măsuri pentru a reduce volumul de cereale din Ucraina care i-ar afecta piețele interne.
De asemnea, astăzi, miniștrii agriculturii din România și Bulgaria se vor întâlni pentru a discuta despre cum să-și protejeze piețele împotriva importurilor de mărfuri agroalimentare ieftine din Ucraina.