Situație GRAVĂ! Fermierii își taie vacile gestante, în plină lactație, doar ca să scape de ele

Sectorul creșterii vacilor de lapte este în cădere liberă în aceste momente! Cozile la porțile abatoarelor sunt din ce în ce mai mari, iar efectivele de animale dispar pe zi ce trece, în lipsa perspectivelor mai bune pentru această ramură a zootehniei. 

Fermierii au ajuns să-și ducă la abator vacile gestante și în plină lactație, pentru că nu mai pot să facă față costurilor din ce în ce mai mari. Mai multe detalii despre această situație disperată am aflat de la Vasile Deac, fermier din județul Satu Mare.

”Stocurile pentru anul viitor sunt nesemnificative. Din acest punct de vedere, foarte mulți fermieri au luat decizia de a-și abatoriza foarte multe animale. M-a rugat și domnul Buda, m-a rugat și domnul ministru, să le dau toate informațiile de pe rețelele de vânzări și să arate și la Bruxelles cum se taie animalele în România din aceste cauze. Un fermier care nu își produce furajul, care nu are ciclu închis de producție, sigur este falimentar în aceste condiții”, ne-a spus Vasile Deac în emisiunea ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV.

În dialogul său cu realizatorul Ovidiu Ghinea, fermierul a mai precizat că, potrivit estimărilor și cifrelor pe care le are din piață, până la 30% din bovinele mame au dispărut din România. Astfel, fermierul avertizează că ne-am putea confrunta anul viitor chiar și cu o criză de viței.

”Poate guvernanții noștri se trezesc în ceasul al doisprezecelea să ajute această zootehnie a României, pentru că altfel ne prăbușim. Din estimările mele și din analiza mea de piață, s-au decimat până la 30% din bovinele mame ale României.

Dacă facem un exercițiu și sunăm la un abator, o să ne facă o planificare probabil peste 60 de zile ca să ne abatorizeze animalele, ceea ce este foarte grav. Un membru al cooperativei m-a chemat, că își pregătește animalele pentru abatorizare; 20 de vaci în COP, în plină lactație și gestante; a spus că nu-l mai interesează, el de sâmbătă le înțarcă, nu le mai mulge și le pregătește pentru abatorizare. Este dureros!”, a mai subliniat Vasile Deac.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole