7 decembrie 2021 - 17:05

Situație de criză în România. Ne bate la ușă pesta porcină

Ministrul Afacerilor Interne a convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

pig-752557_1280

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a reacționat în urma unor informări din Ucraina și Republică Moldova în ceea ce privește apariția pestei porcine africane. Dragoș Ioan Tudorache, ministerul Afacerilor Interne, a fost și el pe fază și a convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, după ce a fost alertat de ANSVSA.

În județele Buzău și Vrancea s-a dat alerta pentru că în Republica Moldova au fost depistate câteva cazuri de pestă porcină africană. Medicii veterinari monitorizează fermele, iar pădurarii sunt sfătuiți să raporteze orice deces în rândul mistreților. În Buzău a fost găsit un mistreț morţ, astfel că s-au prelevat probe ce au fost trimise spre analiză la București.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, săptămâna trecută, că ”sunt toate semnele” că există unul sau două cazuri de pestă porcină africană în Republica Moldova, fiind trimise în Portugalia teste ale căror rezultate ar trebui să fie gata în zilele următoare, el arătând că „ar fi un dezastru ca maladia să pătrundă în România”, în condițiile în care nu există vaccin și singura soluție ar fi uciderea porcilor și, în plus, distrugerea cadavrelor.