SITUATIA METEO ACTUALA FAVORIZEAZA DEZVOLTAREA VECTORILOR DE INFECTARE CU VIRUSUL WEST NILE

Dacă până acum aceste îmbolnăviri păreau specifice țărilor tropicale, doar în perioada 2 mai – 24 mai, au fost înregistrate cinci cazuri de meningo-encefalită cu virus West Nile în două regiuni diferite ale ţării: în Dolj au fost două cazuri, iar în Brăila, Iaşi şi Olt – câte un caz.

Medicii spun că situaţia meteorologică actuală din România este propice dezvoltării vectorilor: ploi urmate de perioade de încălzire precum şi inundaţii în unele zone din ţară.

Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, nu doar în România sunt cazuri de îmbolnăviri cu virusul West Nile, ci și în alte ţări europene. Astfel, până în 19 iulie, au fost confirmate 19 cazuri de infecţie cu virus West Nile în Grecia (12 cazuri), Italia (4 cazuri), Ungaria (1 caz), precum şi a 29 cazuri în Serbia în judeţe din Banatul de vest la graniţa cu România.

La nivel comunitar, autorităţile administraţiei publice locale din comune, oraşe şi municipii trebuie să aplice ferm şi eficace măsurile pentru combaterea şi controlul populaţiei de ţânţari din zone cu lacuri, bălţi şi zone cu risc (în zonele rurale) şi asanarea subsolurilor inundate, dezinsecţia zonelor cu parcuri şi spaţii verzi, în localităţile urbane.

La nivel individual, fiecare cetăţean trebuie să prevină infectarea cu virusul West Nile prin protecţia împotriva înţepăturilor de ţânţari prin evitarea expunerii la ţânţari, mai ales în aer liber în amurg şi în zori, când ţânţarii sunt mai activi, prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi.

Oamenii sunt rugați să folosească substanţelor chimice care resping ţânţarii (aplicate cutanat şi/sau ambiental) să împiedice pătrunderea ţânţarilor în locuinţă (prin montarea de site la ferestre, uşi), dar și să desece bălţile de apă din jurul gospodăriilor şi să îndepărteze recipientele cu apă stătută (butoaie cu apă, vase, vaze cu flori etc., care permit înmulţirea ţânţarilor). Doctorii îi sfătuiesc pe gospodari să schimbe des apa din vasele pentru adăpatul animalelor, evitându-se stagnarea acesteia.

Bine de știut

Chiar dacă virusul este transmis prin muşcătura ţânţarilor infectaţi, virusul nu se transmite prin atingerea unei persoane infectate, iar cea mai eficientă metodă de prevenire este evitarea înţepăturilor de tânţari.

La apariţia simptomelor de boală, pacienţii trebuie să se adreseze medicului, evitând să se trateze singuri.

Cum se transmite și ce simptome dă infecţia cu virusul West Nile

Virusul West Nile afectează sistemul nervos central, atenționează doctorii, care precizeaza:
· 80% din persoanele infectate nu prezintă nici un fel de simptome.
· 20% au simptome uşoare: febră, cefalee, greţuri, vărsături, erupţie cutanată, inflamarea ganglionilor.
· Numai 1 din 150 persoane pot dezvolta forma severă a bolii cu febră mare, cefalee, dezorientare, meningită până la comă.
· Sunt afectaţi mai ales copiii si vârstnicii cu rezistenţă scăzută.

Sursa: Bihor Online
Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult