Sisteme computerizate pentru creșterea porcilor

24

porci_rasaSistemele și echipamentele de hrănire a porcilor, ajunse la cel mai înalt grad de tehnologie, sunt folosite în mai mult de 100 de țări, de pe toate cele cinci continente. De pildă, departamentul francez nr. 29, Finistere, are un potențial agricol foarte ridicat și este axat, în principal, pe creșterea animalelor, potrivit www.bigdutchman.com.

Un model de succes…informatizat

Finistere este un model de succes pentru toată Bretania, fiind departamentul nord vestic din Franța, una dintre principalele regiuni de creștere a animalelor, din Franța. Cifrele vorbesc de la sine: producția de porcine este deosebit de populară aici, astfel încât 60% din cele 1,1 milioane de scroafe de reproducție din Franța, sunt originare din Bretania.

Xavier Berthou păstrează, în momentul de față,  400 de scroafe de la ferma familiei sale, în Saint-Thonan, producând purcei într-un sistem închis. Acesta înțarcă 14,7 purcei la o singură scroafă, cu o perioadă de lactație de 28 de zile. Compania agricolă a domnului Berthou, care operează sub numele de EARL du Cosquer, are o suprafață de 140 de hectare și este gestionată de către el însuși, având alți doi membri ai familiei care îl ajută și trei angajați.

Culmea! Unul dintre cei trei angajați funcționează în sistem part-time, întrucât mai are și un alt job. Se pare însă că managementul dlui Berthou este unul foarte bun, întrucât acesta este foarte mândru de echipa sa, la rândul său echipa sa este foarte fericită să lucreze pentru el, iar cel mai ”tânăr” angajat al său a fost cooptat în echipă în urmă cu 16 ani!

Hrănire uscată cu DryExactpro

Dl Berthou a folosit sisteme de computerizare mari, atunci când și-a echipat ferma și, în special, zona de gestație, ceea ce se întâmpla în urmă cu câțiva ani. Această decizie se pare că a fost însă, de bun augur: acesta a ales să folosească echipamente specifice pentru porci și sisteme de alimentare de la firmele cele mai bune, care sunt lideri pe piața mondială, pentru a-și extinde ferma. În noua lui ”grădiniță”, cum îi place s-o numească, 1600 de purcei sunt hrăniți zilnic prin intermediul sistemului de alimentare uscată DryExactpro.

Software-ul de management al fermei de porci se numește BigFarmNet. Această tehnologie inovatoare  marca Dutchman Big se asigură că toate controlerele, calculatoarele și senzorii din casă comunică între ele. Astfel, un singur program gestionează toate sarcinile pentru întreaga fermă. „Sistemul este o valoare adăugată reală,” afirmă producătorul, mulțumit pe deplin de investiția făcută. ”Am primit sfaturi foarte bune, iar Big Dutchman a fost un partener de mare încredere, în orice moment”, susține dl Berthou. De altfel, responsabil pentru instalarea întregului echipament a fost Big Dutchman, distribuitor SARL Cueff, pentru Bretania.

Practic, atunci când când purceii ajung la o greutate de șapte kilograme, aceștia sunt mutați în noua ”pepinieră”. Aici stau până când ajung să cântărească 45 de kilograme, iar atunci sunt mutați în altă zonă a fermei, numită ”casa de finisare”. Hrana pentru animale este distribuită de alimentatorul Jumbo Big Dutchman PigNic și constă, în cea mai mare parte, din produse locale. De pildă, dl Berthou crește aproximativ  95% din hrana porcilor la propria sa fermă și cumpără numai premixuri speciale și vitamine. În rest, totul este economie! Hrănirea multifazică este o practică constantă în fermele din Bretania, iar domnul Berthou nu reprezintă o excepție. Fermierul alimentează trei componente diferite și premixuri, le amestecă după cum e necesar, în funcție de vârsta și greutatea porcilor. Câștigurile în greutate sunt, după cum le monitorizează zilnic, la o medie de 538 grame. Porcii sunt hrăniți de trei ori pe zi, iar sistemul de alimentare al acestora, rulează, pe zi, aproximativ 2,5 ore. ()Integral pe fabricadecarne.ro

 

Citește și

Cmentariile sunt închise