28 octombrie 2021 - 07:15

Sinteza Agrostrategică, duminică, de la ora 19

A doua ediţie a emisiunii Sinteza Agrostrategică pe tema suveranităţii agroalimentare a României va fi difuzată la Agro TV.

dsc_0723

Duminica, 16 octombrie, de la ora 19:00, Mădălina Neacşu vă invită la o nouă ediţie a emisiunii Sinteza Agrostrategică. Programul reprezintă o coproducţie în parteneriat cu Agrointelligence SISA, care îşi propune să promoveze cultura de securitate alimentară şi să faciliteze dialogul dintre fermieri şi factorii decizionali, prin invitați reprezentativi din mediul public-privat.

Invitaţii ediţiei din 16 octombrie sunt Gl. (r) dr. Vasile Gabriel Niţă – fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi fost şef al Departamentului Schengen, dar şi inginerul agronom Ion Cioroianu – expert în Fundaţia Patrimoniu a Academiei Romane şi vice-preşedinte în Asociaţia Fermierilor din România.

Principala temă a ediţiei este Suveranitatea Agroalimentară a României, subiect ce urmează a fi dezbătut din perspectivă agro-comercială, agro-juridică şi chiar geopolitică. Cei doi invitaţi vor fi provocaţi să facă o analiză agrostrategică în ceea ce priveşte suveranitatea şi securitatea alimentară a României din perspectiva mai multor riscuri şi ameninţări, după cum urmează:

  1. Posibilitatea cedării Portului Constanţa în schimbul intrării în Schengen, având în vedere că portul ar putea deveni cel mai scurt şi ieftin culoar agro-comercial dinspre Asia Centrală spre Europa.
  2. România se confruntă cu o presiune a investitorilor străini pentru agricultura intensivă, în timp ce restul statelor membre din Uniunea Europeană îşi apără interesele socio-agro-economice prin susţinerea fermelor de familie şi dezvoltarea unei agriculturi durabile. Întrebarea legată de acestă ameninţare ar fi dacăAre RO suveranitate agroalimentară şi libertatea de a-şi apăra interesele sale socio-agro-economice”.
  3. În ultima perioadă, Uniunea Europeană adoptă o serie de rezoluţii privind prevenirea şi combaterea concurenţei neloiale la nivel intra-comunitar. Sub acest aspect, România prezintă o serie de vulnerabilităţi din punct de vedere legislativ şi decizional, ceea ce i-ar putea afecta suveranitatea şi securitatea alimentară pe termen mediu şi lung.
  4. Conform statisticilor, România nu va putea participa la comerţul intra-comunitar decât cu 40% din fermele comerciale pe motivul neîndeplinirii unor condiţii de siguranţă alimentară, impuse de Comitetul pentru Plante, Animale, Alimente şi furaje de la Bruxelles.
  5. Brexitul poate reprezenta un risc pentru Politica Agricolă Comună, având în vedere că Marea Britanie avea o contribuţie financiară substanţială la bugetul comun european, dacă luăm în considerare ultimele statistici.
  6. Conform declaraţiilor unui europarlamentar român, există riscul ca din 2019 să dispară subvenţiile pe suprafaţă, ceea ce ar obliga România să-şi creeze din timp o strategie pentru dezvoltare agro-economică.
  7. O atingere asupra suveranităţii agroalimentare a României este şi amploarea hipermarketurilor şi, totodată, amplasarea lor în cadrul oraşelor şi nu în afara acestora, precum o fac celelalte state membre ale Uniunii Europene.

 

În concluzie,  Sinteza Agrostrategică  vă propune duminică, 16 octombrie, la ora 19:00, o viziune extinsă asupra suveranităţii agroalimentare a României, deoarece libertatea deciziei în agricultură se bazează acum pe informaţie şi cunoaştere agrostrategică.