Sindicatele agricole europene pregătesc o manifestatție de amploare în 7 septembrie

28
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fermierii se pregătesc de manifestaţii

Asociația sindicatelor agricole europene, Copa Cogeca, organizează la data de 7 septembrie o zi de „acțiuni puternice”, cu ocazia întâlnirii membrilor Consiliului European pentru agricultură.

Reprezentanții celui mai mare sindicat agricol din Franța (FNSEA), care de altfel și-au anunțat participarea la manifestație, au subliniat, în legătură cu manifestația de la începutul lunii viitoare, faptul că întreg sectorul agricol este grav afectat de embargoul impus de Federația Rusă la importul produselor agroalimentare occidentale, potrivit AFP.

Fermierii europeni solicită o reevaluare în creștere a prețurilor produselor, atât de către procesatori, cât și de către distribuitori, precum și un ajutor suplimentar din partea instituțiilor europene pentru a se putea face față actualei crize.

Agricultura europeană este beneficiara principalului program economic al Uniunii Europene (Politica Agricolă Comună), dar după cum menționează oficialii FNSEA (Federația Națională a Sindicatelor Cultivatorilor Agricoli din Franța) „Bruxelles-ul a decis să aplice anumite dereglemntări într-un moment când de fapt era nevoie de anumite măsuri suplimentare de siguranță”. Este cazul în special al sectorului de lapte, când după ce timp de 30 de ani piața a fost protejată prin aplicarea cotelor de lapte pentru țările comunitare, măsura a fost brusc suprimată de la 1 aprilie. Și cum producția europeană și cea mondială au crescut, prețurile s-au prăbușit.

În Franța de exemplu, guvernul a anunțat măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul crescătorilor de animale, dar practicile mai multor producători au afectat industria de procesare, la fel ca și importurile masive din alte state europene.

„Comisia europeană va trebui să permit statelor member să poată efectua plățile directe către fermieri, înainte de 1 decembrie. Sectorul produselor lactate va pierde nu mai puțin de 700 de milioane de euro doar din procedura de suprataxare a producției suplimentare pentru anul 2014-2015, iar într-o astfel de situație, crescătorii de animale au urgentă nevoie de lichidități”, a precizat președintele Cogeca, Christian Pèes. (Sursa: infoferma.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise