Sinca (BCR): Valoarea producției agricole din România va crește cu aproximativ 13 miliarde lei în acest an

Vcombinavarasaloarea producției agricole din România va crește cu aproximativ 13 miliarde lei în acest an, în condițiile în care vremea favorabilă a susținut producția vegetală, a declarat, marți, Eugen Sinca, analistul – șef al BCR și vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).

Analistul — șef al BCR susține că o parte din acești bani ar trebui să meargă spre investiții în utilaje și echipamente de irigații care lipsesc din dotarea fermelor românești.

‘Performanța foarte bună a agriculturii din acest an poate atrage atenția investitorilor străini după liberalizarea pieței terenurilor agricole în ianuarie 2014. La un nivel de 80 de miliarde de lei pe an, agricultura românească este o afacere suficient de mare pentru a fi vizibilă pentru orice investitor, iar creșterea populației pe glob, cu 80 milioane locuitori pe an, o poate face și extrem de profitabilă’, a spus Eugen Sinca în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta susține că atragerea de investitori străini cu experiență în domeniul agricol și condiționați de obligația de a lucra terenurile cumpărate în România poate schimba fața agriculturii românești în următorii ani, alături de absorbția de fonduri europene și sprijinirea investițiilor făcute de oamenii de afaceri locali.

Potrivit lui Sinca, în prima jumătate a anului 2013, România a avut un deficit comercial de aproape 700 de milioane euro pe segmentul alimentelor procesate, contrabalansat parțial de un excedent comercial de 165 de milioane de euro pe segmentul produselor neprelucrate.

‘Agricultura deține o pondere de 6% în PIB în România, față de 4% în Polonia și Ungaria sau 2% în Franţa, a arătat Sinca. Potrivit acestuia, scăderea treptată a ponderii sale va avea loc în paralel cu creșterea importanței unor sectoare cu valoare adăugată mai mare, precum industria alimentară, serviciile de turism și transport al mărfurilor.

Conform datelor prezentate de Sinca, România atrăsese până la finalul anului 2012 investiții străine directe de 1,4 miliarde euro în agricultură, silvicultură și pescuit, fiind un campion regional în acest sens (2,4% din totalul investițiilor străine directe). Pe de altă parte, investițiile străine directe în industria alimentară erau de numai 2,2 miliarde euro la finalul lui 2012, de peste patru ori mai mici decât cele atrase de Polonia.

Acesta a explicat că industria alimentară are în mod tradițional un grad redus de intensitate tehnologică iar dezvoltarea ei se poate face și cu investiții autohtone relativ mici. De asemenea, gradul de absorbție al fondurilor europene destinate agriculturii este mai bun decât cel aferent fondurilor structurale.

Sinca susține că, în medie, o fermă din România dispune de 4 utilaje de tipul tractoarelor și combinelor, față de 88 de utilaje în Polonia și 120 în Franța. Situația este la fel de gravă și în ceea ce privește dotarea cu echipamente de irigații, ceea ce face ca fermierii români să piardă lupta cu vremea nefavorabilă. Dincolo de dificultățile financiare, dotarea slabă cu utilaje pe exploatație agricolă se explică prin numărul foarte ridicat al fermelor de subzistență care nu dispun de niciun utilaj.

O treime din terenul arabil din România este lucrat de exploatații sub 5 hectare care nu sunt orientate către piețele de consum. ( Sursa: AGERPRES)