Eurodeputatul Siegfried Mureșan, negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul anual al Uniunii Europene pe 2018, a acordat un amplu interviu pentru AGERPRES în care a discutat și despre viitorul agriculturii din Europa și, implicit, din România.
El a explicat că „Uniunea Europeană operează pe baza unui cadru financiar multianual, pe șapte ani de zile. Ne aflăm în momentul de față în cadrul multianual 2014-2020. Și, în acest cadru, principalele categorii de cheltuieli sunt fondurile de coeziune și fondurile pentru agricultură, două domenii extrem de importante pentru noi, pentru România. Și acestea sunt domenii în care, în principal, sumele de bani sunt prestabilite. Noi va trebui doar să reușim să absorbim acești bani.
El a adăugat că: „există anumite marje în limita cărora banii pot fi alocați de la o anumită categorie bugetară la alta și aici este, practic, și spațiul de manevră al raportorului, al negociatorului-șef ca dacă, de exemplu, avem o criză alimentară anul acesta în Uniunea Europeană, cum am avut anul trecut o criză a laptelui… Datorită prețului foarte mic al laptelui de pe piețele europene, fermierii din industria laptelui au fost afectați, deci nu mai primeau decât un preț foarte mic pentru laptele pe care-l vindeau. Noi, Uniunea Europeană, am reacționat și am ajutat fermierii producători de lapte cu 500 de milioane de euro din bugetul UE, anul trecut.
Deci, răspunsul pe scurt este: categoriile principale sunt determinate la politica de coeziune și la politica agricolă, sumele sunt stabilite pe fiecare stat membru”.