27 ianuarie 2022 - 03:58

Sfinţii Mihail şi Gavril: Ziua în care oierii fac turta mare pentru mioare

sf.mihailÎn fiecare an, la 8 noiembrie, românii prăznuiesc Sfinţii Mihail şi Gavril. Cei doi arhangheli purtători de sabie ca simbol al biruintei sunt, potrivit credinţei ortodoxe, conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai.

În folclorul românesc, se spune ca Arhanghelii Mihail şi Gavril sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte. Ei sunt asistenţi la Judecata de apoi, ard păcatele lumeşti şi purifică conştiinţele oamenilor. Arhanghelul Mihail păzeşte la căpătâiul omului muribund şi îi apără sufletul, să nu i-l fure Satana.

Ciobanii şi proprietarii oilor fac turta mare din mălai, numită “turta arieţilor” (berbecilor), pentru a spori fecunditatea mioarelor. Această turtă se aruncă în ziua praznicului în mijlocul oilor şi se dă drumul totodata berbecilor intre oi. Dacă turta va pica cu faţa în sus, la primăvară vor făta toate oile. Dacă va pica cu faţa în jos, semn rău de oi sterpe, fără rod.

In ziua de 8 noiembrie este interzis cu desavarsire sa lucrezi sau sa faci treburi in casa, in curte sau pe camp. Cine nu se va supune va avea parte de chin in ziua mortii.

În ziua Sfintilor Arhanghel Mihail si Gavriil se imparte pentru sufletul mortilor, se aprind lumanari atat pentru cei vii, cat si pentru cei morti fara lumanare sau în împrejurari năprasnice. (Sursa: sfatulparintilor.ro)